Bijdragen aan Léon Wesly

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Léon Wesly

Léon Wesly

Maastricht, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 4 jaar

Foto’s

Verhalen

Gezin Wesly

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 9151) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 12892/7118).

Lees meer
Jef

Over Leon Wesly

Een van zijn zussen sprak over Leon bij het leggen van het struikelsteentje:

"Het donkere jongetje op de foto is Broertje. Geweest.

Dat schattige, lieve jongetje is Broertje. Geweest.

In een donkere nacht werd hij slapend overhandigd aan vreemden uit het verzet.

Die beloofden goed voor hem te zorgen.

Bij wakker worden was hij in een vreemd bedje, helemaal alleen.

De vreemde mensen waren niet lief …

Lees meer

Arrestatie

Op 16 november 1943 werd door de Sicherheitspolizei een inval gedaan in een woning in het Limburgse Oirsbeek. Onder de arrestanten waren mevrouw Rosa Goedhart-Hanau en haar tienerdochter Yvonne uit Roermond, broer en zus Henri en Esther Schepp uit Maastricht, het drie leden tellende gezin Wolff-Serphos uit Sittard, de Amsterdamse Esther Poons-de Wilde met haar driejarig zoontje Hijman en het Amste…

Lees meer

Broertje is verdwaald

"De 4-jarige joodse Léon Wesly wordt in 1943 opgepakt door de nazi's, gedeporteerd en in Auschwitz vermoord. Het leven van zijn zus, die samen met hem ondergedoken zat, staat tachtig jaar later nog volledig in het teken van deze traumatische gebeurtenis. En ook de broer en zus die na de oorlog worden geboren, blijven aan Léon denken en hebben last van schuldgevoelens, boosheid en verdriet. En op d…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend