Bijdragen aan Szejna Rokach

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Szejna Rokach

Szejna Rokach

Lemberg, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 6 jaar

Foto’s

Verhalen

Het lot van de familie Rokach.

Mendel Rokach, geboren op 22 Augustus 1906 in het Poolse Waniswice was gehuwd met Zirly Bernfeld uit Perehinske wat gelegen is in de westelijke Oekraine. Daar was zij geboren op 11 Maart 1907. Het echtpaar Rokach kreeg vier kinderen, t.w. Issachar, die op 29 December 1932 in Stanislawow in Polen was geboren. Op 20 April 1934 volgde Szjeina die in Lemberg (Lviv) geboren werd en wat ook gelegen is i…

Lees meer
Nel

Gezin Rokach in Auschwitz omgekomen

Summary
De familie Dörr uit Kralingen, de ouders en hun drie zoons, hielp Joodse gezinnen onderduiken. Zoon Mari bracht altijd de kinderen naar onderduikadressen, dikwijls in de bollenstreek. Mari leeft nog en is 92 jaar en blind.

Een van die gezinnen was het gezin van Mendel Rokach, een Poolse Jood die in Blijdorp woonde. Hij was voorzanger in de Joodse gemeente. De twee oudste kinderen moesten ondergebracht worden. Rokach en zijn vrouw wilden thuis blijven, ze wilden niet onderduiken als gezin. Mari heeft de kinderen weggebracht naar een adres in de bollenstreek dat zijn vader had. Maar niet lang daarna wilde Mendel Rokach zijn kinderen weer terug: ‘Ik kan mijn kinderen niet missen. Wat er gebeurt gebeurt er, maar ik wil gewoon mijn kinderen; ons gezin compleet’
Wat een dilemma. Rokach zelf zag het gevaar ook, maar wilde zijn kinderen bij zich hebben. Mari heeft ze dus weer opgehaald.
Het hele gezin is in Auschwitz omgekomen. Heeft hij er goed aan gedaan om de kinderen weer op te halen? Die vraag speelt nog steeds door zijn hoofd.
.

De familie Dörr van de Oudedijk Kralingen hielp vóór de oorlog al de Joodse gezinnen die beurtvaartschipper Keesie uit Duitsland naar Rotterdam vervoerde vooral na de Kristallnacht. In de oorlog zetten de ouders, Abraham en Tecla Dörr en jonge zoons Gerard Mari en Bas het werk voort. Ze werden door de Remonstrantse kerk, waar ze lid van waren, geholpen met bonnen en financiële hulp voor de aanleg …

Lees meer

Adres & bewoners

Adres in januari 1942 – december 1942

Schieweg 34 b, Rotterdam

Bezoek adrespagina

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend