Bijdragen aan Gitla Salomons-Grier

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Gitla Salomons-Grier

Gitla Salomons-Grier

Chrzanów, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 35 jaar

Verhalen

Over Alex Salomons en zijn vrouw Gitla Grier.

Alex Salomons werd op 22 Augustus 1901 in Hilversum geboren als een zoon van Meijer Salomons en Bloeme de Paauw. Na eerst  als beeldhouwer te hebben gewerkt, werd hij alsnog boekhouder, waarmee hij zichzelf en zijn gezin wist te onderhouden maar tijdens de verplichte registratie bij de Joodse Raad in 1941 bleek Alex Salomons als bontwerker te zijn geregistreerd.

Het Amsterdamse toenmalige gezin va…

Lees meer

Gezin Alex Salomons

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 3223) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

De Albersheimverklaring.

Aan het begin van de ‘twisted road to Auschwitz’ ontstond het plan om joden te laten emigreren naar Palestina. Op kleine schaal werd deze mogelijkheid in de praktijk gebracht voor een beperkte groep uitverkorenen. Op 1 november 1942 maakte de Joodsche Raad bekend dat degenen die aan de volgende eisen voldeden zich schriftelijk melden konden:

  1. personen die vóór het uitbreken van de oorlog in het be…
Lees meer

Méér over het transport van 16 November 1943 Westerbork -> Auschwitz.

Deportatieperioden in 1943 

Buiten de "Sobibor-periode" (2 Maart t/m 20 Juli 1943), zijn in 1943 twee deportatie-perioden te onderscheiden, n.l. de periode van 11 Januari t/m 2 Februari 1943, waarin rechtstreeks naar Auschwitz 9 transporten zijn vertrokken, t.w. 8 uit Westerbork en 1 uit Apeldoorn (kortheidshalve te noemen "Voorjaarstransporten 1943"), en de periode van 24 Augustus t/m 16 Novembe…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend