Bijdragen aan Rosalie Marx-Rosenhelm

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Rosalie Marx-Rosenhelm

Rosalie Marx-Rosenhelm

Krombach, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 68 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Rosalie Marx-Rosenhelm

Rosalie (Rosa) Marx-Rosenhelm was de weduwe van Michel Marx. Het echtpaar had tenminste twee zonen: 541096 en 541095.
Stadsarchief Amsterdam; Archiefkaart van Rosalie Rosenhelm

Lees meer

Gezin Weduwe Rosalie Marx-Rosenhelm

Van dit huishouden of van een van de andere gezinsleden zijn ook JOKOS-dossiers (nummers 14311, 16991) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit de JOKOS-dossiers is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 80…

Lees meer

Familie

Koopman Benjamin Rosenhelm (tot 1846 droeg hij de achternaam Mozes) en zijn vrouw Nettchen Stern krijgen vier dochters met de namen Bertha, Lina, Rosa(lie) en Johanna. Drie van de dochters (Bertha, Lina en Rosalie) trouwen met gerespecteerde kooplieden. In de jaren dertig vluchten Bertha, Rosalie en Johanna naar Nederland.

Lees meer

Siegen

Rosalie Rosenhelm trouwt met de koopman Michel Marx (1871-1934). Michel bouwde confectiewinkels op in Siegen, die bekend werden buiten de regio. Rosalie had zich op 3 september 1936 uitgeschreven om te vertrekken naar Amsterdam. Ze volgde haar twee zonen Artur en Berthold, die al een jaar eerder waren vertrokken. Haar zuster Johanna Rosenhelm voegt zich eind 1938 bij haar.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie