Biografie

Over Emanuel Montezinos en zijn vrouw Stephania Vos en hun kinderen Raphaël en Alida.

Emanuel Montezions, geboren op 18 Juli 1907 in Amsterdam als zoon van Raphaël Montezinos en Esther Silva Abenatar, trouwde op 26 Maart 1929 in Borgerhout (B) met Stephania Vos, die in Borgerhout geboren was op 9 October 1909, dochter van Andries Vos en Aaltje Bonn. Het echtpaar kreeg twee kinderen, t.w. Raphaël die in 1934 in Amsterdam en Alida, die in 1937 in Borgerhout geboren werden en de Holocaust hebben overleefd.

Emanuel Montezinos was diamantbewerker, briljantslijper en later bontwerker. Op 16 Augustus 1927 vertrok hij naar Antwerpen en van daar naar Borgerhout waar hij in de Bleekhofstraat kwam te wonen. Na zijn huwelijk in 1929 pendelde het echtpaar Montezinos-Vos nog een aantal malen heen-en-weer, van Deurne naar Amsterdam in 1930 en weer terug, in 1931 weer naar Amsterdam, waar zij bleven tot in 1936, om dan opnieuw weer naar Deurne trekken.

In Juli 1940 vertrekt Stephania met haar twee kinderen vanuit Deurne naar Amsterdam, waar zij gaan inwonen bij haar vader Andries Vos, die dan op de Nieuwe Prinsengracht 92 I woont. Zij vertrekken daar op 17 April 1941 naar de Tilanusstraat 30 hs en ook haar echtgenoot Emanuel Montezinos voegt zich dan vanuit Deurne weer bij hen in Amsterdam.

Het gezin Montezinos ging in onderduik, maar Emanuel en Stephania werden – waarschijnlijk door verraad – in het voorjaar van 1943 gearresteerd en belandden op 4 Juni 1943 in Westerbork waar zij in barak 63 hun deportatie moesten moeten afwachten. Op 20 Juli werden zij met de 19e en laatste trein van Westerbork naar Sobibor op transport gesteld (een transport met meer dan 2200 gedeporteerden) waar zij bij aankomst op 23 Juli 1943 onmiddellijk in de gaskamers werden vergast.

Hun kinderen, Raphaël en Alida hebben de Holocaust overleefd door de onderduik. Volgens opgaven van 30 September 1948 door de O.P.K. (Oorlogs Pleeg Kinderen) is Raphael opgedoken bij de familie W. Versloot in Leerdam en Alida bij de familie Sleutelberg in Gouda.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten van Raphaël Montezinos en Emanuel Montezinos, archiefkaarten van Emanuel Montezinos en Stephania Vos; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Emanuel Montezinos, Stephania Montezinos-Vos, Raphaël en Alida Montezinos; woningkaart Nieuwe Prinsengracht 92 I Amsterdam en de wikipedia website Jodentransporten vanuit Nederland.nl

 

Alle rechten voorbehouden