Biografie

Over Benjamin Aron Polak en zijn vrouw Trijntje (Hetty) Cohen.

Benjamin Aron Polak, de jongere broer van Joseph Polak, was een zoon van Aron Polak en Rosette van Straten. Hij was geboren op 8 December 1918 in Amsterdam en hij was reiziger in goud en zilver. Op 19 Juni 1941 trouwde hij met de in Hoorn geboren confectie naaister Trijntje Cohen – roepnaam Hetty – geboren op 1 September 1917 als dochter van Heiman Cohen en Bella Wagenhuizen. Benjamin Aron en Trijntje hadden geen kinderen.

Een half jaar eerder was Benjamin Aron’s broer Joseph getrouwd met Lena Barend en Trijntje (Hetty) Cohen was één van de twee bruidsmeisjes bij dat huwelijk. De andere was Jettie Barend, de 12-jarige dochter van zijn zwager Barend Barend, die getrouwd was met Sara Premselaar.

Tot aan hun huwelijk woonden Benjamin Aron en Trijntje (Hetty) thuis in Amsterdam bij hun ouders; Benjamin in de Swammerdamstraat 16 II en Trijntje in de Ruijschstraat 72 hs, maar op 19 Juni 1941 betrokken zij hun eigen woning in de Van Woustraat 170 II in Amsterdam-Zuid. Benjamin Aron was inmiddels werkzaam geworden als antiquair. Hij had een goede opleiding genoten: 5-jaar HBS-A op de Openbare Handels School (OHS) op het Raamplein en Franse Handelscorrespondentie.

Benjamin Aron Polak werd door de Joodse Raad “gesperrt”. Hij had vanaf 18 Juli 1942 een baan bij de Algemene Dienst van de Joodse Raad op de Plantage Parklaan 9 en was werkzaam bij de Buitenschoolse- en Jeugdzorg Administratie en bij de estafette, de bodedienst tussen de verschillende afdelingen van de Joodse Raad. Door zijn “Sperre” was ook zijn vrouw Trijntje (Hetty) voorlopig vrijgesteld van deportatie.

Op 11 Juni 1943 werden Benjamin en Trijntje (Hetty) opgepakt en afgevoerd naar Westerbork, waar zij terechtkwamen in barak 63. Op 29 Juni werden beiden op transport gesteld naar Sobibor, waar zij bij aankomst op 2 Juli 1943 onmiddellijk daar werden vermoord in de gaskamers.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten van Aron Polak en Heiman Cohen; archiefkaarten van Benjamin Aron Polak en Trijntje Cohen; het Antwerps Vreemdelingen Dossier nr. 184528 voor Heiman Cohen en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Benjamin Aron Polak en Trijntje Polak-Cohen.

Alle rechten voorbehouden