Biografie

Het lot van Isaak Hilversum en zijn gezin.

Isaak Hilversum, geboren in Amersfoort op 21 November 1905 was een zoon van Levie Hilversum en Branca Nabarro. Hij was geboren in een gezin met in totaal elf kinderen. Eén broertje en zusje zijn op hele jonge leeftijd al overleden en één zuster overleefde de Holocaust. Alle andere broers en zusters en Isaak zelf, alsmede zijn beide ouders, zijn tijdens de Sjoa vermoord.

Isaak trouwde op 20 Juni 1928 in Amsterdam met de 22-jarige Sientje à Catan uit Rotterdam, een dochter van Emanuel à Catan en Grietje Baske. Het echtpaar kreeg drie kinderen, t.w. Levie in 1928, Greta in 1929 – zij overleed echter al na 6 maanden - en Emanuel in 1942.

Volgens een aantekening op haar registratiekaart van de Joodse Raad was Sientje Hilversum-à Catan  op 8 April 1943 (nog) werkzaam voor de Joodse Raad bij afdeling levensmiddelenbereiding, maar zij was niet “gesperrt”. Haar echtgenoot Isaak was al in October 1942 in Westerbork geregistreerd en gedeporteerd naar “het Oosten”.  Sientje en haar beide kinderen Emanuel en Levie werden op 1 Juni 1943 op transport gesteld nar Sobibor en bij aankomst aldaar op 4 Juni 1943 in Sobibor onmiddellijk vermoord.

Isaak Hilversum echter was reeds op 3 October 1942 vanaf zijn woonadres Jodenbreestraat  53 II in Amsterdam afgevoerd naar Westerbork. Op 30 October werd hij op transport gesteld richting Auschwitz. Het transport,  met in totaal 659 gedeporteerden, stopte in Kozel waar 200 jongens en mannen tussen 15 en 50 jaar werden gedwongen om de trein te verlaten, om als dwangarbeiders in de omliggende satellietkampen van Auschwitz tewerkgesteld te worden. Diegenen die in de trein achterbleven, werden verder naar Auschwitz vervoerd om daar te worden vermoord.

Isaak Hilversum behoorde tot de groep van 200 personen die in Kozel de trein moesten verlaten. Hij is uiteindelijk in het dwangarbeiderskamp Blechhammer terecht gekomen, waar hij door ziekte en/of uitputting op 11 October 1943 om het leven is gekomen. Omdat deze overlijdensdatum en plaats pas recentelijk  in Polen zijn teruggevonden, is na de oorlog door het Nederlandse Ministerie van Justitie zijn officiële overlijdensdatum en plaats vastgesteld als op 31 Juli 1943 in Auschwitz.

Bronnen: Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Isaak Hilversum en Levie Hilversum; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Isaak Hilversum, Sientje à Catan, Emanuel Hilversum en Levie Hilversum; wikipedia.nl/lijst van Jodentransporten vanuit Nederland en Edward Haduch, Panstwowe Muzeum, Auschwitz-Birkenau, protocol 6 maart 1946.

Alle rechten voorbehouden