Biografie

Over Fabian Schön

Fabian Schðn arriveerde als Duitse vluchteling op 5 februari 1939 in Nederland, waar hij werd opgevangen op enkele verzamelplekken voor Palestina-Pioniers. Van 17 januari 1940 tot 7 februari 1942 woonde hij als pupil in het Jeugd-Alijah tehuis in Loosdrecht, het Paviljoen Loosdrechtse Rade.
Hierna dook hij onder. Vanuit zijn onderduikadres heeft hij, samen met zeven andere Palestina-Pioniers (Siegbert Leo Adler, Bernard Aschheim, Robert Jozef Dürheim, Juda Pinkhof, Jossel Waldmann, Lili Kellner en Esra Jurovics) geprobeerd naar Zwitserland te ontsnappen. Hierbij zijn ze aan de Belgische grens opgepakt.
F. van der Straaten, Om nooit te vergeten. Herinneringen en belevenissen aan/van Palestina-Pioniers in Nederland gedrurende de oorlogsjaren 1939-1945 (Mijnsheerenland s.a.) 102, 216

Fabian Schön was ondergedoken in een woning aan de Pleinweg in Rotterdam.
Toevoeging van een bezoeker van de website

De burgemeester van Loosdrecht verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Fabian Schön, die in strijd met de voorschriften zonder toestemming van woonplaats was veranderd. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken.
Algemeen Politieblad, nr 35, 3 september 1942, 997, bericht 1722;

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Loosdrecht. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.