Biografie

Over Salomon Mozes Lievendag.

Salomon Mozes Lievendag was een zoon van Joseph Lievendag en Rachel Dikker. Hij was ongehuwd en was de jongste van de vier kinderen  die zijn ouders kregen. Zijn zuster Sophie en hij zelf werden tijdens de Sjoa vermoord; twee andere kinderen  stierven als babies.

Salomon Mozes Lievendag was als kostganger in huis bij Samuel Muller aan de Hoge Bothofstraat 84. Hij was als bakfietsberijder in dienst bij de firma Krikke in Enschede. Lievendag moest voor de joodse families die zich in Enschede voor transport moesten melden, bagage naar het station transporteren. Een nabestaande van het gezin Muller herinnert zich, dat Lievendag altijd het toen bekende Duitse liedje floot: "Bei mir bist du schön".

Salomon Mozes werd op 18 November 1942 ingesloten in Westerbork en op 24 November 1942 op transport gesteld naar Auschwitz. Dit transport echter met ruin 700 gedeporteerden stopte ook in Kozel, gelegen zo'n 80 km westelijk van Auschwitz. In de periode tussen 28 Augustus en 12 December 1942 werden in Kozel duizenden jongens en mannen tussen 15 en 50 jaar uitgeladen - volgens de Duitsers voor arbeid geschikt - om in de omliggende kampen als dwangarbeider tewerkgesteld te worden. Degenen die achterbleven in de trein werden verder afgevoerd naar Auschwitz en bij aankomst aldaar vermoord. Van de in totaal 3500 uit Nederland afkomstige gevangenen die in Kozel de treinen hebben moeten verlaten, hebben slechts 181 het overleefd,

Simon Mozes was 33 jaar toen hij werd gedeporteerd en het is niet onmogelijk dat ook hij heeft behoord tot de 70 personen die van het transport van 24 November in Kozel werden gedwongen om de trein te verlaten. De exacte plaats waar hij om het leven is gekomen is niet bekend; uit zijn overlijdensakte, opgemaakt op 26 Januari 1952 in de gemeente Enschede vanwege een schriftelijk gedane aangifte door het Ministerie van Justitie "van een vermiste man", is zijn plaats en datum van overlijden officieel vastgesteld als in Midden Europa op 31 Maart 1944.  

Website wiewaswie.nl, overlijden Salomon Mozes Lievendag, akte 100; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Salomon Mozes Lievendag; website Wikipedia over Kozle en een toevoeging van een bezoeker van de website

Alle rechten voorbehouden