Biografie

Over Tina Heimann

Tina Heimann was een dochter van Nathan Heimann en Ida Bernay Heimann.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Tina Heimann was de dochter van een veehandelaar uit Schwanfeld, waar het ouderlijk gezin een boerderij had. Op 28 maart 1940 arriveerde zij in het Jeugd-Alijah tehuis op het Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland waar ze als lid van de leiding verantwoordelijk was voor het huishouden. Daarnaast gaf ze handwerkles en leerde ze de pupillen koeien melken, wat ze zelf thuis op de boerderij had geleerd.Toen het tehuis in Mijnsheerenland op 16 oktober 1940 werd opgeheven, is zij met de pupillen meegegaan naar het Jeugd-Alijah tehuis in Loosdrecht. Daar heeft zij haar activiteiten voortgezet, totdat ook het tehuis in Loosdrecht werd opgeheven.
Ze is ondergedoken, maar door verraad in maart 1943 gepakt en naar Sobibor gedeporteerd.
F. van der Straaten, Om nooit te vergeten. Herinneringen en belevenissen aan/van Palestina-Pioniers in Nederland gedrurende de oorlogsjaren 1939-1945 (Mijnsheerenland, s.a.) 47, 86, 213

De burgemeester van Loosdrecht verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Tina Heiman, die in strijd met de voorschriften zonder toestemming van woonplaats was veranderd. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken.
Algemeen Politieblad, nr 35, 3 september 1942, 997, bericht 1722

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Loosdrecht. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.