Bijdragen aan Lodewijk Lopes Cardozo

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Lodewijk Lopes Cardozo

Lodewijk Lopes Cardozo

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 51 jaar

Beroep: Journalist

Verhalen

Over Lodewijk Lopes Cardozo

Lodewijk Lopes Cardozo kwam uit een gezin met negentien kinderen. Hij trok het meeste op met zijn broer Benjamin. De twee broers waren in de jaren twintig en dertig radencommunisten (lid van de KAPN). Lodewijk was co-auteur van het Roodboek ter verdediging van Marinus van der Lubbe. Hij was twee keer getrouwd. Zijn overlevende kind kwam uit het eerste huwelijk.
M.de Keizer, Het Parool 1940-1945: …

Lees meer

Correctie

Alle kinderen die Lo Lopes Cardozo had kwamen uit zijn relatie met Greet [Leijden] van Amstel.

Lees meer

Re: Correctie

Bart de Cort:
Alle kinderen die Lo Lopes Cardozo had kwamen uit zijn relatie met Greet [Leijden] van Amstel. Het misverstand dat zijn eerste kind uit zijn eerste huwelijk kwam is ontstaan doordat hij uit principe ongehuwd samenwoonde, maar wel een schijnhuwelijk aanging met een andere vrouw om haar aan de getrouwde status te helpen zodat zij makkelijker een woning en/of baan kon vinden.

Dit is o…

Lees meer

Inval op onderduikadres

Lodewijk ('Lou' of Lo') werd slachtoffer van de jodenjagers Maarten Spaans en M.C. Dusschoten. Joseph Lopes Cardozo was gemengd gehuwd, zijn vrouw woonde Valkenboschkade 563, Den Haag. Hij bewoonde samen met zijn broer Lodewijk Lopes Cardozo en diens echtgenote Greet van Amstel, de benedenverdieping van Nwe Herengracht 35.

Op 22 maart 1944 waren Bettij Krieks, Paul Wichman (zoon van de kunstenaar…

Lees meer

Gezin Lodewijk Lopes Cardozo

Het gezin Lopes Cardozo dook tijdens de oorlog onder op de Nieuwe Herengracht 35 in Amsterdam. Ze hadden waarschijnlijk valse persoonsbewijzen. Door mogelijk verraad werd de onderduikplek bekend en werd het gezin gedeporteerd.
Toevoeging van een bezoeker van de website

De echtgenote van Lodewijk Lopes Cardozo schreef na de oorlog een boek over haar ervaringen: G. van Amstel, Verboden te leven. (…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie