Biografie

Het lot van Elisabeth Soep.

Elisabeth Soep,  de oudste van de tweeling, was op 11 Maart 1911 een half uur eerder dan haar zus Catharina in Amsterdam geboren als dochter van Anna Vogel en Meijer Soep en was ongehuwd. Zij woonde thuis bij haar ouders, broer Isidoor en zus Catharina en vanaf 5 Maart 1941 was ook haar adres Amstel 354 1e etage.

Elisabeth was naaister geworden en haar oudste broer Jacob was kleermaker bij de regenjassenfabriek De Groot & Co op de Herengracht te Amsterdam. (Ook zijn vrouw Sara Premselaar was lingerienaister van beroep). Nadat Elisabeth en haar broer Jacob op 18 Juli 1942 een oproep voor de “Arbeitseinsatz” ontvangen hadden, werd hun door de Joodse Raad een “Zurückstellung” (uitstel) van deportatie verleend, mogelijk op grond van hun beroep in de textiel- en confectieindustrie.

In April van het jaar daarop werd Elisabeth Soep gearresteerd en op 9 April 1943 naar het concentratiekamp Vught afgevoerd. Daar werd zij als naaister "tewerk gesteld bij Splitter”, wat een administratieve verwijzing voor tewerkstelling bij het textiel-commando was. “Splitter” was een van oorsprong Amsterdams bontatelier, waar mutsjes, vesten en voeringen voor officiersjassen gemaakt werden en wat ook verwijst naar de voorman of –vrouw van de bontwerkers.

In Vught verbleef Elisabeth in barak 29a totdat zij op 20 September 1943 weer naar Westerbork gestuurd werd en op Maandag 21 September doorgestuurd werd vanuit Westerbork naar Auschwitz. Dit transport bestond uit 979 gedeporteerden, waaronder ook 300 personen die dus de dag tevoren uit Vught vertrokken waren.

Op  24 September arriveerde de deportatietrein in Auschwitz, waarop selecties volgden. Van de 394 vrouwen tussen de 16 en 50 jaar in dit transport  werden er ± 100 uitgezocht voor experimenten. De overigen, waaronder ook de 32-jarige Elisabeth Soep moet hebben behoord, werden terstond naar Birkenau afgevoerd om te worden vergast.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, geboorteaktes Elisabeth en Catharina Soep, gezinskaart Meijer Soep, archiefkaart Elisabeth Soep; Publicatie "Vermoedelijk op transport" van Raymund Schütz, blz. 34/van Zurückstellung naar Sperre, uitgegeven 2010/2011; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Elisabeth Soep; website ITS Arolson/kampkaart Vught van Elisabeth Soep; publicatie Auschwitz deel 4/najaarstransporten (21 September 1943), uitgegeven door het Nederlandse Rode Kruis in October 1953, pagina’s 43, 46 , 51, 65 en 66 en de overlijdensakte nr. 169 voor Elisabeth Soep, opgemaakt in Amsterdam op 28 September 1951 uit het A-register 87-folio 30.

Alle rechten voorbehouden