Verhaal

De meest logische plaats van aankomst na deportatie van Jacob Stokvisch.

Meest waarschijnlijk aankomst in Auschwitz maar plaats en datum van overlijden is onbekend.

Bij gebrek aan officiele documenten enerzijds en vanuit bewijsbare zekerheid, werd door de Belgische overheid doorgaans een datum van overlijden van slachtoffers vastgelegd die ligt tussen het moment van deportatie en het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de officiële Belgische Staatscourant werden de data van overlijden dan vermeld als de transportdatum van de deportatie. Ook de plaats van overlijden werd niet vermeld, omdat de exacte plaats niet bekend was.

Op het Joods Monument wordt in dergelijke gevallen bij plaats van overlijden "Onbekend" vermeld, en bij datum van overlijden de officieel gebruikte Belgische overlijdensdatum, wat doorgaans de transportdatum naar de vernietigingskampen is.

Ook al staat er op het Joods Monument iets anders, U mag met een zeer grote mate van waarschijnlijkheid aannemen, dat Jacob Stokvisch op 26 September 1942 vanuit Mechelen in Auschwitz is aangekomen, maar zijn precieze datum van overlijden is niet bekend. Ook niet bekend is of hij tewerkgesteld is in Auschwitz of nog elders of direct bij aankomst is omgebracht. Daarom is zijn juiste overlijdensdatum niet na te gaan.

Bron:  Het Memoriaal van de Deportatie der Belgische Joden, beschrijving Konvooi VIII (8), pagina 24.

Alle rechten voorbehouden