Biografie

Over Sara Schielaar, weduwe van Barend van Geldere.

Sara Schielaar was een dochter van Philip Schielaar en Marianna Zwarts. Zij werd geboren op 17 December 1864 in Rotterdam en trouwde daar op 2 Januari 1896 met de meubelmaker Barend van Geldere, die op 4 Juni 1866 in Rotterdam geboren was, als zoon van Salomon van Geldere en Sophia Polak. Het echtpaar kreeg drie kinderen, t.w. Sophia Roelofina in 1897, Elizabeth in 1900 en Helena Roza in 1902, allen geboren in Rotterdam. Sophia Roelofina echter overleed echter al op 25 April 1902, slechts  3 ½ jaar oud. Hun dochters Elizabeth en Helena Roza hebben de Sjoa niet overleefd.

Barend van Geldere was meubelmaker van beroep. Tevens handelde hij in meubelen en later had hij een eigen meubelzaak in Rotterdam en Den Haag. Nadat Barend en Sara in 1896 gehuwd waren, betrokken zij een woning in de Kipstraat in Rotterdam, gelegen bij de z.g. Stadsdriehoek tussen de wijken Centrum, Rubroek en Kralingen. Zij woonden op huisnummers 21, 63 en 93, maar op 22 Mei 1925 vertrok het gezin Van Geldere naar de Molenstraat 12-14 in Den Haag, een smalle winkelstraat in het centrum van de stad.

Op 23 Juli 1931 overleed Barend van Geldere in Den Haag, 65 jaar oud en hij werd op Joodse Begraafplaats te Wassenaar begraven. Sara Schielaar bleef als weduwe achter in de Molenstraat maar verhuisde later naar de Cornelis van der Lijnstraat 6, gelegen tegenover het Haagse Bos. Op dat adres werd zij ook tijdens de verplichte registratie van de Joden in Nederland bij de Joodse Raad geregistreerd.

Niet duidelijk is wanneer Sara van Geldere-Schielaar vanuit den Haag werd opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Maar zij werd op 2 November 1942 vanuit Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Bij aankomst op 5 November 1942 werd zij onmiddellijk vermoord in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart Barend van Geldere; het Gemeente Archief Den Haag, gezinskaart van Barend van Geldere; website hetstenenarchief.nl/graf Barend van Geldere en het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Sara van Geldere-Schielaar.

Alle rechten voorbehouden