Biografie

Het lot van Salomon Jacques Ephraim en zijn broer Andries.

De twee zonen van Isidore Ephraim en Lea Vos, Salomon Jacques en Andries Ephraim werden in Juli 1942 opgeroepen voor de z.g. Arbeitseinsatz. Zij meldden zich samen in Westerbork en werden beiden op 21 Juli 1942 naar Auschwitz gedeporteerd.  Salomon Jacques was slager van beroep en Andries was boekbinder.

Bij aankomst in Auschwitz ca 24 Juli.  werden beiden als dwangarbeiders tewerkgesteld, waarbij zij in onmenselijke omstandigheden terechtkwamen. Uit de archieven van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau is gebleken dat Salomon Jacques Ephraim op enig moment in blok 20, het gevangenis hospitaal van Auschwitz I, op de afdeling besmettelijke ziektes terecht gekomen is.

Op die afdeling werden gevangenen opgenomen die leden aan tyfus, uithongering, diarree, tuberculose, meningitis, huidroos of aan algemene verzwakking van het lichaam. Deze gevangenen waren ten ondergang gedoemd. Velen van hen werden in de ziekenkamers bij tal van selecties door de “Lagerarzt”, de kamparts, geselecteerd om te worden gedood. Zij werden dan vermoord in een kamer op de begane grond van blok 20 d.m.v. fenol injecties.

Het bleek dat de naam van Salomon Jacques Ephraim ook voorkomt in de records van het lijkenhuis van Auschwitz I, maar niet nagegaan kon worden wanneer Salomon Jacques Ephraim daar precies in blok 20 werd vermoord.  

De naam van de andere zoon van Isidore Ephraim en Lea Vos, Andries Ephraim komt eveneens voor in de archieven van Auschwitz. Uit de overlijdens registers van Auschwitz is gebleken dat Andries daar op 17 September 1942 werd vermoord.

Omdat dit na de oorlog nog niet bekend was bij de Nederlandse autoriteiten, heeft het Ministerie van Justitie toen opdracht gegeven aan de Gemeente Amsterdam om voor Salomon Jacques Ephraim en Andries Ephraim aktes van overlijden op te maken, waarin is vastgesteld dat beiden op 30 September 1942 in Auschwitz zijn overleden.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Isidore Ephraim, archiefkaarten van Salomon Jacques Ephraim en Andries Ephraim; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Salomon Jacques Ephraim en Andries Ephraim; het archief van Auschwitz uit het Memorial en Museum Auschwitz Birkenau/Salomon Jacques Ephraim - Häftlingskrankenbau Auschwitz I - Block 20 and Leichenhalle/Mortuarium, en Andries Ephraim en de overlijdensaktes, opgemaakt te Amsterdam op 20 Juli 1950, nr 577 en 576 uit het A-register 42-folio 98verso voor Salomon Jacques Ephraim en Andries Ephraim.

 

Alle rechten voorbehouden