Biografie

Het lot van Bernard Barend.

Bernard Barend was de jongste van de twaalf kinderen van Gerrit Barend en Heintje Visser. Hij was geboren in Amsterdam op 6 Januari 1916, bleef ongehuwd en werkte in het begin als magazijnbediende maar later werd hij ontwerper van dameshoeden. Bernard woonde thuis bij zijn vader; zijn moeder was al in 1934 overleden. Nadien verhuisde zijn vader in Februari 1935 naar de Louis Bothastraat en in December naar de President Brandstraat 11 I in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost. 

Bernard woonde toen nog altijd thuis bij zijn vader Gerrit Barend maar ook zijn in 1940 gehuwde dochter Lena en haar man Joseph Polak kwamen op 14 Januari 1941 bij hem inwonen. Toen zijn vader eind Augustus 1941 verhuisde naar huisnummer 56 II in de President Brandstraat, verliet Bernard zijn ouderlijk huis en betrok met zus Lena met haar man Joseph Polak een woning in de Swammerdamstraat 7 II.

Vermoedelijk heeft Bernard Barend gevolg gegeven aan de oproep voor de z.g. werkverruiming in Duitsland, de “Arbeitseinsatz”. Op 12 Juli 1942 meldde Bernard zich al in Westerbork en op 15 Juli 1942 vertrok hij met het eerste transport met 1135 andere gedeporteerden vanuit Westerbork naar Auschwitz.

Bij aankomst op de Rampe, het laadperron van Auschwitz-Birkenau op ± 17 of 18 Juli, werd Bernard geselecteerd als dwangarbeider en is in het kamp of daarbuiten tewerkgesteld – dat is niet bekend. De omstandigheden waaronder  gewerkt moest worden, waren verschrikkelijk en inhumaan en Bernard is daar op enig moment om het leven gekomen, maar de precieze datum is ook niet bekend.

Daarom heeft het Nederlandse Ministerie van Justitie na de oorlog opdracht gegeven aan de gemeente Amsterdam, om voor Bernard Barend een akte van overlijden op te maken, waarin is vastgesteld dat hij op 30 September 1942 in Auschwitz is overleden.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Gerrit Barend, archiefkaart Bernard Barend; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Bernard Barend; de overlijdensakte uit het A-register 46-folio 46v, akte 266 d.d. 18 Augustus 1950 en de wikipedia lijst met jodentransporten vanuit Nederland.nl.

Alle rechten voorbehouden