Verhaal

Gezin Henoch Bluhm

Henoch Bluhm was getrouwd met Anna Cato Schreuders. Zij hadden een ongehuwde dochter, Dora Dewehre, en een ongehuwde zoon, Meijer. Dora Dewehre Blühm was naaister. Henoch Blühm was logementhouder.
K. Ribbens, Zullen we nog terugkeren. De jodenvervolging in Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog (Amersfoort 2002) 158-159, 172-173

De familie Bluhm stond van 1938 tot in ieder geval 1942 ingeschreven op Coninckstraat 15.
Ze dreven daar een logement genaamd 'de Zon'
In 1942 moesten Joodse inwoners uit Amersfoort verplicht vertrekken naar Amsterdam.
Een gezin uit Amersfoort heeft, door gebruik te kunnen maken van de
naam/vergunning van Logement 'de Zon', in 1942 een fictief rusthuis 'de Zon' opgericht in Amsterdam aan de Muiderschans (Sarphatistraat). Dit is gelukt door de grote hulp van Amsterdamse familie, de Amsterdamse Joodse Raad en de welwillende medewerking van een GGD arts in Amersfoort die een medische verklaring afgaf dat 'de Zon' een rusthuis was.
Hierna heeft het gezin uit Amersfoort en een groot gedeelte van de bewoners van dit rusthuis op tijd kunnen onderduiken toen in 1943 de razzia’s begonnen om Amsterdamse rusthuizen leeg te halen en zo de oorlog overleefd.


De Commissaris van Politie te Amersfoort verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Anna Cato Bluhm-Schreuders, haar minderjarige dochter Dewehre Bluhm en haar minderjarige zoon Meijer Bluhm. Zij hadden hun woonplaats verlaten zonder de daartoe vereiste vergunning. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken.
Algemeen Politieblad, nr 34, 27 augustus 1942, 970, bericht 1631

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 35669) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.