Bijdragen aan Rebecca Fransman-Appelboom

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Rebecca Fransman-Appelboom

Rebecca Fransman-Appelboom

Amsterdam, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 82 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Rebecca Fransman-Appelboom

Rebecca Appelboom was een dochter van Samuel Gerrit Appelboom en Sipora Salomon Dingsdag. Ze huwde Joseph Fransman in 1899 in Amsterdam. Hij overleed in 1924. Ze kregen in ieder geval een dochter Sipora. Grietje en Leentje waren kinderen uit een eerder huwelijk van Joseph Fransman. Rebecca is op dezelfde dag als haar broer Gerrit vermoord.
Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Rebecca Appelboom

Lees meer

son

She also had a married son, Samuel Fransman, born 8/04/1904 died Belsen 31/10/1944

Lees meer

Catherina Veffer-Appelboom

Op 2 maart 1943 vertrok uit kamp Westerbork een trein met 1105 mensen naar het toen onbekende vernietigingskamp Sobibor. Na een reis van drie dagen kwam de trein op 5 maart aan. Het was het eerste transport uit Nederland naar dit kamp. Nog 18 transporten zouden volgen tot het laatste transport op 20 juli 1943. 34.313 Joodse mannen, vrouwen en kinderen maakten de gedwongen reis naar dit gruwelijke oord in oost-Polen. In nog geen vijf maanden werden zij, op ongeveer duizend na, op de dag van aankomst vergast. Van de ruim 34.000 keerden slechts enkelen terug.

Het eerste transport werd, net als het tweede, uitgevoerd met een personentrein. Daarna gebruikte men goederenwagons. Van het eerste transport overleefde niemand. Opvallend is dat van de ruim elfhonderd mensen twee derde vrouw was en een derde man.

Een grootmoeder uit de Transvaalbuurt

Catherina Veffer-Appelboom was gehuwd met Abraham Veffer. Abraham Veffer was diamantslijper en overleed in 1935. Het echtpaar kreeg drie kinderen, een zoon en twee dochters van wie er twee in de oorlog zouden omkomen. Catherina woonde op de Transvaalstraat 108, 1 hoog, in Amsterdam. Dit was dichtbij haar zoon Jonas en zijn gezin. Jonas was ook diamantbewerker.

Lees meer

Gezin Rebecca Fransman-Appelboom

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 12358) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend