Bijdragen aan Dieka Querido-Zilverberg

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Dieka Querido-Zilverberg

Dieka Querido-Zilverberg

Steenwijk, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 65 jaar

Foto’s

Verhalen

Gezin Weduwe Dieka Querido-Zilverberg

Dieka Zilverberg was de dochter van Mozes Zilverberg en Jette Davids Hoofien. Dieka trouwde op 20 oktober 1909 te Steenwijk met Joseph Querido, geboren op 21 mei 1880. Joseph ligt begraven op de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Van een of meer mensen in dit gezin hebben wij niet kunnen vaststellen of zij de oorlog al dan niet ov…

Lees meer

Familieportretten

Dieka groeide op in Steenwijk in een gezin van acht kinderen. Dieka is het enige kind uit dit gezin dat slachtoffer werd van de nazi's. Haar zoon Leo is het enige kleinkind (van de 22) van Jette en Mozes dat de oorlog niet overleefde.

Dit is een bladzij uit het familiealbum van de Familie Zilverberg uit Steenwijk.

De foto's zijn rond 1906 gemaakt.

Dieka staat op de tweede rij rechts.

Zij was het tweede kind Mozes Zilverberg en Jette Zilverberg-Hoofien.

 

 

Op de collage:

1e rij: David (broer, die in 1903 stierf aan tbc);

2e rij: Sella (zus), Mozes (vader), Jette (moeder), Dieka;

3e rij: Jet (dochter van Mietje), Siegfried (broe…

Lees meer

Dieka met haar ouders

Mozes, Jette en Dieka

Dieka rond 1900 met

haar vader Mozes Zilverberg (1843-1919, huisschilder) en 

haar moeder Jette Zilverberg-Hoofien (1844-1930, vroedvrouw)

Lees meer

Dieka en Joseph Querido

Dieka en haar echtgenoot

Dieka trouwde in 1909 in Steenwijk met Joseph Querido ( 1880-1937, slager). Ze kregen drie zoons: de jongste Max werd slechts 6 jaar. De oudste zoon Leo stierf in 1944 in Auschwitz. Hij werd 33 jaar. Hun zoon David overleefde de oorlog.

Lees meer

Felicitatiekaart

Dieka (Dieca) feliciteerde haar zwager in Steenwijk met zijn verjaardag op 5 april 1942.

Op 5 april 1942 werd Hendrik, die was getrouwd met Dieka's zus Sella, zestig jaar. Dieka stuurde een felicitatiekaart met als afzender:" Dieca. Swammerdamst. 37-A.dam". De verjaardag werd "gevierd" onder spannende omstandigheden. De angstige vermoedens werden helaas werkelijkheid: veertien dagen voor Hendrik eenenzestig werd, was Dieka omgebracht in Sobibor. Sella overleefde de oorlog, omdat zij g…

Lees meer

De Gasthuisstraat in Steenwijk

De woning in de Gasthuisstraat was oorspronkelijk in gebruik als stadsboerderij van de grootouders van Dieka. Mozes en Jette, de ouders van Dieka namen het pand over. Mozes vestigde er zijn schilderswerkplaats en Jette verrichtte van hieruit haar werkzaamheden als stadsvroedvrouw. Later is het pand een lunchroom geworden, die werd gerund door Dieka's zus Sella. In de grote achterzaal, die vroeger dienst had gedaan als boerenschuur en als werkplaats vonden bijeenkomsten plaats van onder meer de vakbond, de geheelonthouders en de SDAP, waarvoor Sella's man Hendrik actief was. Hun zoon Moos werd als vierde generatie eigenaar van het pand. Het werd een bromfietsenhandel. Op dit moment is het een kantoor van een woningbouwvereniging.

Dieka groeide op in de Gasthuisstraat in Steenwijk. De woning van de Familie Zilverberg was aan de linkerkant an de straat. Aan het einde van de straat was rechts de synagoge

Lees meer

De Joodse begraafplaats in Steenwijk

Op de Joodse begraafplaats in Steenwijk zijn vier generaties van de familie van Dieka begraven

Mozes en Jette Zilverberg-Hoofien, de ouders van Dieka, werden op de Joodse begraafplaats in Steenijk begraven. Ook Dieka's grootmoeder Judith Hoofien-Levie en overgrootmoeder, Sipora Hoofien-van Praag liggen er begraven evenals David, de jong overleden broer van Dieka.

Lees meer

David (Dé) Querido overleefde Auschwitz

David (Dé) Querido was diamantslijper. Voor de Joodse Raad werkte hij - aldus zijn JR-kaart in het Arolsen Archief - als schoenmaker. Hij trouwde op 16 juni 1943 met Clara Dina (Dicky) Pool die als verpleegster in de Joodse Invalide werkte. Zij werd beschermd door zijn 'Ausnahme Bescheinigung' die echter op een gegeven moment toch verviel. Dicky dook toen onder in Heerlen, maar Dé werd opgepakt. H…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend