Museumcollectie

Uit de collectie van het JHM Salomon Meijer Kannewasser

[Max Kannewasser, Nol van Wesel aan het werk in de metaalbarak.]

Max Kannewasser en Nol van Wesel kniestuk en profil staande tegenover elkaar aan een tafel. Beiden zijn met een hamer metalen voorwerpen aan het slopen. De tafel ligt vol met metalen, naast de beide heren staat een mand met draad (?).

Prentbriefkaart met foto het duo Johnny and Jones, circa 1938

Johnny en Jones, twee jongens en een opera

Componist Theo Loevendie nam het tragische lot van Johnny en Jones als uitgangspunt voor zijn kameropera. Johnny en Jones (Max Kannewasser en Nol van Wesel) waren vlak voor de oorlog zeer populair met hun, met amerikaans accent gezongen, swingmuziek onder gitaarbegeleiding. Hun populariteit kon niet verhinderen dat zij, als jood, in Westerbork belandden en vandaar via Theresienstadt in Bergen-Belsen. Zij overleefden de oorlog niet. De opera richt zich voornamelijk op het feit dat Johnny en Jones in Augustus 1944 tijdelijk Westerbork mochten verlaten en plaatopnamen bij de Nekos-studio in de PC Hooftstraat hebben gemaakt. In de documentaire beelden van de totstandkoming van de opera, archiefbeelden en interviews met getuigen.

Mijnheer Dinges weet niet wat swing is

Hold Tight; Jeepers Creepers

Joseph! Joseph!; Wat een weer, wat een weer

Swing your song Violetta; The flat foot floogie

Dubbelportret van het artistenduo Johnny and Jones met handgeschreven opdracht aan Dini Huesken, circa 1939

Swing me to the end of life, echoes of Jonny and Jones.

Documentaire over het duo "Johnny and Jones". Arnold (Nol) van Wesel en Max Kannewasser leerden elkaar als werknemers bij de Bijenkorf kennen. Onder de artiestennaam "Johnny and Jones" zongen zij met gitaarbegeleiding swingende Nederlandse liedjes met een zwaar Amerikaans accent. Zij werden voor de oorlog al sterren in de lichte muziek. In de oorlog werden zij opgepakt en belandden zij in Kamp Westerbork. Eén keer kregen zij toestemming dit kamp te verlaten om in Amsterdam plaatopnamen te maken. Zij hadden misschien van de gelegenheid gebruik kunnen maken om onder te duiken maar kozen ervoor om terug te keren naar Westerbork, waar hun echtgenotes zaten. Zij werden deporteerd naar Belgen Belsen en aldaar vermoord.

Nova : Johnny en Jones

"Nova" met een item over Johnny en Jones.

Johnny en Jones

Radio uitzending over joods amusement met Johnny en Jones o.a. in Westerbork

Penny serenade; Onder moeders parapluie

The Spider and the fly; Lou de ladenlichter

Mijnheer Dinges weet niet wat swing is; Het lied van den slangenbezweerder

Johnny and Jones : Two kids and a guitar

Johnny and Jones : van tieneridool tot nazislachtoffer

Punten! Punten!

Het regiment marcheert niet meer