Addition

In Memoriam

Hanna Meijer wordt in Amsterdam geboren in 1882, als een van de zes kinderen van diamantslijper Meijer Isaäc Meijer en Sophia Meijer-Kool. Hanna’s broer Heintje overlijdt in 1917, Juda, Zadok en Isaäc worden gedurende de oorlog omgebracht, alleen haar broer Mozes overleeft de oorlog en sterft in 1964. De ouders van Hanna sterven respectievelijk in 1919 en 1930.

Hanna is nooit getrouwd geweest.

In de eerste levensjaren van Hanna verhuist het gezin enkele maanden in de hoofdstad. Op een onbekende datum vertrekt Hanna naar Zandvoort, mogelijk vanuit Amsterdam. In het jaar dat haar moeder sterft, gaat Hanna weer terug naar Amsterdam (1930). In 1935 verhuist ze naar Apeldoorn, het dorp waar haar broer Juda (1886-1944) woont. Ze is dan drieënvijftig.

Hanna werkte in Amsterdam als kostuumnaaister, in Apeldoorn staat zij vermeld als naaister en hulp in de huishouding. Ze woont een tijdje in bij het gezin van Juda. Daarna woont ze korte tijd in de Frederikslaan, op nummer 12.

In de oorlog woont Hanna in de Meester van Hasseltlaan, op nummer 67 (de huidige Frisolaan 9). Op een getypte en ongedateerde registratiekaart, aangemaakt voor de Joodse Raad van Amsterdam, afdeling Apeldoorn, is het bovengenoemde adres met pen doorgestreept en is er bijgeschreven ‘Brinklaan 113’. Dit is het adres van Meijer Hijman van Duren (1861-1943). Op haar persoonskaart is het adres Brinklaan niet terug te vinden.

Op een andere getypte registratiekaart van de Joodse Raad wordt wel, als enige adres, Brinklaan 113 genoemd. Ook dit document is ongedateerd.

Hanna duikt op een bepaald moment onder. Haar onderduik wordt in het politieblad van eind november 1942 vermeld. De commissaris van politie in Apeldoorn verzoekt haar opsporing, aanhouding en voorgeleiding. Het lukt Hanna niet om uit handen van de bezetter te blijven; er zijn geen verdere details bekend van haar onderduik en aanhouding.

Vele andere Apeldoornse Joden worden midden januari op het terrein van het Apeldoornsche Bosch geïnterneerd en van daaruit op 22 januari 1943 via station Apeldoorn naar doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Hanna zit ook in dit transport, maar is vermoedelijk na haar aanhouding rechtstreeks vanuit de politiecel naar het Apeldoornse station gebracht.

Op dinsdag 2 februari 1943 vertrekt vanuit het doorgangskamp transport 48 met als eindbestemming Auschwitz. Het transport telt negentien wagons en in totaal 890 gedeporteerden, één van hen is Hanna. Ze komt daar op donderdag 4 februari 1943 aan en ze wordt een dag later om het leven gebracht.

Bronnen: Stadsarchief Amsterdam, Digitaal Joods Monument, CODA Archief Apeldoorn, Erica adresboek van Apeldoorn, Yad Vashem, het Gelders Archief, afdeling ‘Naam & Gezicht’ van het herinneringscentrum Kamp Westerbork en het boek ‘In Memoriam’ door Guus Luijters.

12 november 2021