Contribute to Salla Auszenberg

What would you like to contribute

Herdenk Salla Auszenberg

Salla Auszenberg

Keulen, – Sobibor,

Reached the age of 13 years

Photos

Stories

About Salla Auszenberg

Salla Auszenberg fled Germany before the war and settled in Assen.
F.J. Hulst and H.M. Luning, De joodse gemeente Assen. Geschiedenis van een behoorlijke Kille, 1740-1976 (Assen 1993)

Her parents survived the war in England. She was the sister of Josef and Lotte, who also lived in Assen.
Addition of a visitor of the website

More information about this person can be found on www.dokin.nl

Read more

Salla Auszenberg

Volgens de persoonskaart van Salla Auszenberg heetten haar ouders Nathan Auszenberg en Erna Sternlicht.
In december 1938 ging Salla met haar broertje Josef naar Nederland. Beiden kwamen terecht in een opvanghuis in Soesterberg. Enkele maanden later volgde hun zusje Lotte hen ook, samen met hun oudste broer, die uiteindelijk de oorlog als enige van de kinderen zou overleven.
Eind 1939 gingen de kin…

Read more

De familie Auszenberg

De vier kinderen Auszenberg komen eind 1938, begin 1939 als vluchteling naar Nederland. Zij werden opgevangen in het Bondshuis van de NPB in Soesterberg. Eind 1939 worden de kinderen ondergebracht bij vier verschillende pleeggezinnen in Assen. Het oudste kind, Max Auszenberg, vertrekt op 22 april 1940 naar Amsterdam. Van hem ontbreekt verder elk spoor. De jongste drie kinderen zijn via kamp Westerbork naar Auschwitz (Josef) en Sobibor (Salla en Lotte) gedeporteerd en daar vermoord.

In het boek “In Memoriam”, de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942 – 1945, heeft Guus Luijters geprobeerd om de vermoorde kinderen uit de anonimiteit van het grote getal te halen door ze hun naam terug te geven en daar waar mogelijk weer een gezicht te geven.Hun naam terug geven is gelukt, maar ten opzichte van het totaal aantal gedeporteerde kinderen is het slechts gedee…

Read more

Stichting Sobibor

De namen van hen die in 1943 van Westerbork naar Sobibor zijn gedeporteerd aan de vergetelheid ontrukken.

In 1943 kwamen negentien treinen in Sobibor aan. Ruim 34.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland maakten de gedwongen reis naar dit vernietigingskamp. Op een enkeling na werden zij allemaal vermoord.
In 2013 was het zeventig jaar later en organiseerde de Stichting Sobibor op of rond de transportdata van toen diverse bijeenkomsten. Zie ook www.stichtingsobibor.nl

Herinneringsbox

De Sti…

Read more

Twee Joodse zusjes als vluchteling uit Duitsland

Op 2 maart 1943 vertrok uit kamp Westerbork een trein met 1105 mensen naar het toen onbekende vernietigingskamp Sobibor. Na een reis van drie dagen kwam de trein op 5 maart aan. Het was het eerste transport uit Nederland naar dit kamp. Nog 18 transporten zouden volgen tot het laatste transport op 20 juli 1943. 34.313 Joodse mannen, vrouwen en kinderen maakten de gedwongen reis naar dit gruwelijke oord in oost-Polen. In nog geen vijf maanden werden zij, op ongeveer duizend na, op de dag van aankomst vergast. Van de ruim 34.000 keerden slechts enkelen terug.

Het eerste transport werd, net als het tweede, uitgevoerd met een personentrein. Daarna gebruikte men veewagens. Van het eerste transport overleefde niemand. Opvallend is dat van de ruim elfhonderd mensen tweederde vrouw was en eenderde man. Van enkelen van hen heeft Stichting Sobibor een portret gemaakt.

Reichskristallnacht

Na de Reichskristallnacht in Duitsland, november 1938, stuurden de ouders Auszenberg hun vier jonge kinderen, twee jongens en twee meisjes, naar Nederland. Ze werden opgevangen in het Bondshuis van de Nederlandse Protestanten Bond in Soesterberg, een van de locaties die de Nederlandse regering had aangewezen als opvangkamp voor Joodse vluchtelingen. Eind 1939 werden de vier ki…

Read more

Salla Auszenberg

Meer over deze persoon is te vinden op: dokin.nl

Read more

Westerborkportretten

Meer over Salla Auszenberg bij de Westerborkportretten.

Read more

Address & residents

Family

Other family members

No other family known (yet)