Bijdragen aan Maurits Wijnschenk

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Maurits Wijnschenk

Maurits Wijnschenk

Amsterdam, – Blechhammer,

Bereikte de leeftijd van 33 jaar

Beroep: Vishandelaar

Foto’s

Verhalen

Over Maurits Wijnschenk

Maurits Wijnschenk was een zoon van David Wijnschenk en Eva Lakmaker
Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart David Wijnschenk

Van dit huishouden is ook een JOKOS-dossier (nummer 6997) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Maurits Wijnschenk

Maurits Wijnschenk werd op 27 oktober 1942 op het Bureau Joodsche Zaken in Amsterdam ontboden, omdat hij zee- en riviervis had gekocht, 'zonder hiertoe gerechtigd te zijn'. Joden mochten geen vis, vlees, groente en fruit meer kopen bij niet-Joodse winkels, maar Joodse winkels waren er bijna niet meer.

Bron: 'Vogelvrij. De jacht op de joodse onderduiker', Sytze van der Zee, Amsterdam 2010.

Lees meer

Gezin Maurits Wijnschenk

Volgens een lijst met winkels van joodse eigenaren, opgesteld door de Amsterdamse politie in 1940, had dit gezin een vishandel, adres: Blasiusstraat 145 te Amsterdam.
Gegevens afkomstig uit het politiearchief berustend bij het Stadsarchief Amsterdam

Lees meer

Maurits Wijnschenk

Maurits dreef samen met zijn vader David Wijnschenk een vishandel op het adres Blasiusstraat 146, destijds een hoekpand op de hoek met de Camperstraat. Het gezin van David woonde in de Blasiusstraat op nummer 73, 3-hoog. Het gezin van Maurits en zijn vrouw Klara Hamerslag woonde in de Tilanusstraat op nummer 42, 2-hoog. Maurits en Klara hadden 2 zoons. Beide zoons leven nog en zijn woonachtig in d…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie