Bijdragen aan Hartog Porcelijn

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Hartog Porcelijn

Hartog Porcelijn

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 31 jaar

Beroep: Danser

Verhalen

Het lot van Hartog Porcelijn.

Hartog Porcelijn was een zoon van Salomon Porcelijn en Rika Augurk. Hij was geboren op 2 Februari 1911 in Amsterdam en hij was ongehuwd. Hij woonde op de Nieuwe Keizersgracht 1c III in Amsterdam en hij was balletdanser van beroep.

Met zijn ouders, broers en zussen woonde hij in 1924 korte tijd in Nijmegen, maar vanaf October van dat jaar weer in Amsterdam met zijn ouders op diverse adressen. Op 12…

Lees meer

Over Hartog Porcelijn

Deze persoon wordt herdacht op het monument ‘Schaduwkade’ in Amsterdam. Daar zijn de namen van de 200 joodse bewoners aangebracht op de kade tegenover hun toenmalige huis.

Van deze persoon is ook een JOKOS-dossier (nummer 6591) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

De Overlijdensdatum van Hartog Porcelijn.

Volgens de Sterbebücher van Auschwitz overleed Aron van West daar op 20 Augustus 1942. Deze datum wijkt af van de officiële sterfdatum zoals na de oorlog is vastgesteld door het Nederlandse Ministerie van Justitie. Op de website joodsmonument.nl staan vooralsnog alléén de overlijdensdata, zoals destijds gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant door het Ministerie van Justitie.

Overlijden Sterb…

Lees meer

Zugangsliste Juden – Lijst van aankomst van Joden in Auschwitz.

Een lijst van pas aangekomen Joodse gevangenen die in de archieven van Auschwitz-Birkenau waren opgeslagen, werd gemaakt door gevangenen die werkten in het opnamekantoor (Aufnahmebüro) van de politieke afdeling (Politische Abteilungt). Namen van Joodse nieuw aangekomen gevangenen zijn geschreven volgens de nummervolgorde.

Het document is een bron van informatie over 10.089 Joodse mannelijke gevang…

Lees meer

Leichenhalle – het Mortuarium van Auschwitz.

Het mortuariumboek werd bijgehouden door Stanisław Ryszler (nr. 16439), een kapo van Leichenträger kommando. Het Leichentrager kommando was verantwoordelijk voor het overbrengen van lijken van dode gevangenen of gevangenen die waren gedood in het kamphospitaal, gevangenen die tegen de Dodenmuur waren doodgeschoten, gevangenen die op de appèlplaats waren opgehangen of gevangenen die stierven in ove…

Lees meer

Sterbebücher – de Dodenboeken van Auschwitz

De zogenaamde Sterbebücher van Auschwitz bevatten bijna 69.000 officiële overlijdensakten die tussen juli 1941 en december 1943 in het kamp zijn opgemaakt.

De Sterbebücher zijn in 1995 uitgegeven (J. Debski (red), Sterbebücher von Auschwitz / Death books from Auschwitz, 3 delen, uitg. Staatlichen Museum Auschwitz-Birkenau, 1995) en zijn ook online te raadplegen.

Alleen personen die officieel als …

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend