Bijdragen aan Elza Engelina Bolle-van Praag

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Elza Engelina Bolle-van Praag

Elza Engelina Bolle-van Praag

Amsterdam, – Bergen-Belsen,

Bereikte de leeftijd van 51 jaar

Beroep: Correspondent

Foto’s

Verhalen

Over Elza Engelina Bolle-van Praag

Elza Engelina van Praag was een dochter van Hanna van Mullem die in hetzelfde huis in de Zeilstraat woonde.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Elza Engelina van Praag huwde Mozes Bolle op 1 juli 1942 in Amsterdam.
Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Mozes Bolle

Elza Engelina Bolle-van Praag was sinds 15 oktober 1914 werkzaam bij de textielfabriek Hollandia-Kattenburg in Amsterdam. Op woen…

Lees meer

Elza Engelina van Praag

Elza Engelina van Praag komt op vele plaatsen voor als "Els" in Mirjam Bolles "Ik zal je beschrijven hoe een dag er hier uitziet. Dagboekbrieven uit Amsterdam, Westerbork en Bergen-Belsen."

Lees meer

Datum deportatie

In de beschrijving van Elza Engelina van Praag staat het verhaal van de deportatie van het Joodse personeel van Hollandia-Kattenburg in november 1942. Een buitenstaander zou hieruit opmaken dat Els toen ook gedeporteerd is. Dit is niet waar. Zij werkte toen niet meer bij Hollandia-Kattenburg. Zij is samen met haar man, Mozes Bolle in september 1943 naar Westerbork gedeporteerd. Bron: Mirjam Bolle…

Lees meer

Mozes Bolle en Els van Praag

Foto ter gelegenheid van het huwelijk van Maurits Bolle met Els van Praag, Amsterdam, 1 juli 1942. Foto in het bezit van Mirjam Bolle, Jeruzalem.

Lees meer

Mozes Bolle en Els van Praag

Foto ter gelegenheid van het huwelijk van Mozes Bolle en Els van Praag. Amsterdam, 1 juli 1942. Foto in het bezit van Mirjam Bolle, Jeruzalem.

Lees meer

Mozes (Maurits) Bolle en Els Bolle-Van Praag in Bergen-Belsen

In juli 1945 keerde Freddy Bolle terug in Amsterdam, na vele maanden van ellendige gevangenschap in Bergen-Belsen en weken van zo mogelijk nog ellendiger transport in de trein die eind april 1945 bij het dorpje Tröbitz werd bevrijd door de Russen, ook wel aangeduid als "het verloren transport". In een brief gedateerd 7 augustus 1945 aan zijn broer Menachem (Leo) en schoonzus Mirjam Bolle-Levie in Kvutsat Yavne beschrijft hij onder meer de ziekte en het overlijden van zijn vader Mozes (Maurits) Bolle en diens tweede vrouw Els Bolle-van Praag. Maurits Bolle stierf op 20 januari 1945. Els Bolle-van Praag op 5 maart.

Freddy Bolle was de derde en jongste zoon van Maurits Bolle en Marie Bolle-Blitz. Hij werd geboren in 1914 in Amsterdam en overleed aldaar in 1983.

Het origineel van de brief wordt bewaard door Yad Vashem in Jeruzalem. Een Engelse vertaling van deze brief is verschenen in "After so much Pain and Anguish - First Letters after Liberation", een uitgave van Yad Vashem (2016).

"Vader heeft zich ook na het vertrek van de eerste (en zooals later bleek de eenige) Austauschgroep naar Palestina erg flink gehouden. Hy verzorgde zich zeer goed en was op zyn kleeren, zooals hy thuis was. Hy liep met een nagelschuiertje in zyn zak om te kunnen schuieren, als er per ongeluk een vlek op pak of jas kwam. Els heeft hem ontzaggelyk nauwgezette verzorging gegeven en ook zy hoopte, eve…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend