Bijdragen aan Ernst Ruschkewitz

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Ernst Ruschkewitz

Ernst Ruschkewitz

Würzburg, – Midden-Europa,

Bereikte de leeftijd van 41 jaar

Beroep: Groothandelaar in klokken en galanterieën

Foto’s

Verhalen

Over Ernst Ruschkewitz

Ernst Ruschkewitz was een zoon van Siegfried en Mina Ruschkewitz. Zijn vader had een keten van warenhuizen opgezet in Würzburg en omgeving. De familie was welgesteld. In 1914 werd ter gelegenheid van de viering dat Würtzburg 100 jaar deel uitmaakte van Beieren een fontijn ontworpen die Ruschkewitz aan de stad heeft geschonken.
Toen in de jaren dertig de nazi's aan de macht waren gekomen moest Rus…

Lees meer

Opmerkelijke ondernemers

Iemands beroep zegt veel over zijn leven. Het geeft informatie over het milieu waarin iemand verkeerde, over de sociale en geografische mobiliteit en de ambities die iemand nastreefde.

Op het voormalige Digitaal Monument - nu Joods Monument - (www.Joodsmonument.nl) staat bij een groot aantal personen het beroep vermeld. Dit beroep is in de regel overgenomen uit de gemeentelijsten die in 1941 (en soms in 1942) op last van de bezetter zijn opgesteld. Tegenwoordig leveren deze lijsten een uniek kijkje in de maatschappelijke opbouw van Joods Nederland in de jaren dertig en begin jar…

Lees meer

Gezin Ernst Ruschkewitz

In de Duitse stad Würzburg zijn zogenaamde 'Stolpersteine' (struikelstenen) in de straat aangebracht in nagedachtenis van Ernst, Ruth en Jan Ruschkewitz. Zie voor meer informatie de website Stolpersteine Würzburg.

Van dit gezin is nog een Liro-Kaart aanwezig. De originele Liro-kaarten zijn in te zien bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Lees meer

Jan Carl Albert Ruschkewitz

Jan Ruschkewitz was de zoon van Ernst en Ruth Ruschkewitz-Eichenberg. Ernst Ruschkewitz kwam uit een welgestelde familie. Onder druk van het Hitlerbewind moest het echtpaar vluchten en vestigde zich in Den Haag, waar Jan in 1936 werd geboren. Later verhuisde het gezin naar een mooi herenhuis in Bodegraven.

Jantje en zijn moeder werden op 26 oktober 1942 in Auschwitz vermoord. Zijn vader werd van k…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend