Bijdragen aan Comprecht Bernard Sanders

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Comprecht Bernard Sanders

Comprecht Bernard Sanders

Rotterdam, – Extern kommando Langenbielau,

Bereikte de leeftijd van 42 jaar

Beroep: Procuratiehouder

Foto’s

Verhalen

Over Comprecht Bernard Sanders

Comprecht Bernard Sanders was een zoon van Jochem Sanders en Mathilde Themans. Hij trouwde op 18 November 1930 in Enschede met Rosalie Mansfeld, een dochter van Herman Mansfeld en Helena de Leeuw. Hij had ook nog een broer Bernard.
Toevoeging van een bezoeker van de website.

Comprecht Bernard Sanders (beter bekend als Gerard Sanders) was secretaris van de Joodse Raad in Enschede. Hij adviseerde j…

Lees meer

Verzet in Enschede

Een interview met documentairemaaktster Renée Sanders over haar grootvader Comprecht Bernard Sanders, die breed bekend stond als Gerard Sanders, secretaris van de Joodsche Raad in Enschede, door Wilfried van der Bles, verschenen in het Dagblad Trouw op 28 Juni 2003.

VERZET IN ENSCHEDE

Zeg “Joodsche Raad” en je denkt aan Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog, aan voorzitter Cohen, vice voorzitter Ascher die,
“om erger te voorkomen” meewerkten met de Duitsers. “Pijnlijk”
en “schandelijke”en een “smet op het joodse zelfbewustzijn” noemt documentairemaakster Renée Sanders deze episode in de joodse geschiedenis.
En een extra motief voor haar als traditioneel jo…

Lees meer

Gezin Comprecht Bernard Sanders

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 4054) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 10550/12491).

Lees meer

Naam op monument

De naam van Comprecht Bernard Sanders komt voor op een monument van Nederlandse slachtoffers van het kamp Reichenbach (de ‘Sportschule’, een buitencommando van Gross Rosen) in het Eulengebirge in Silezië.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie