Bijdragen aan Mozes de Leeuwe

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Mozes de Leeuwe

Mozes de Leeuwe

Zwolle, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 33 jaar

Beroep: Koopman

Foto’s

Verhalen

Over Mozes de Leeuwe

Mozes de Leeuwe was een zoon van Louis de Leeuwe.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Deze persoon komt voor in een CABR-dossier van het Nationaal Archief. In het CABR bevindt zich een verslag van de arrestatie van deze persoon onder inv. nr. CABR 63513 + 102 + 64225

Lees meer

Arrestatie Mozes de Leeuwe

Mozes de Leeuwe wordt samen met zijn vrouw Esther Denneboom, zijn schoonvader Karel Denneboom en diens zuster Roosje van Gigch-Denneboom op 20-7-1943 om 15.15 uur ingesloten in het politiebureau te Zwolle. Arrestatie geschiedt in opdracht van de SiPo Amsterdam. Op 21-7-1943 om 9.20 uur worden allen voor SiPo Amsterdam afgehaald. Mozes heeft bij arrestatie geen geld in bezit.

Bron: Historisch Cen…

Lees meer

Gezin Mozes de Leeuwe

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 54123) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Huisnummer gewijzigd

De Frans Halsstraat 6A is na totale nieuwbouw ter hoogte van de huidige Frans Halsstraat 24.

Lees meer

Toespraak bij de onthulling van Stolpersteine voor Karel Denneboom en het echtpaar De Leeuwe-Denneboom

Esther Smit-Denneboom, In Memoriam Karel Denneboom, Esther de Leeuwe-Denneboom, Mozes de Leeuwe, Frans Halsstraat 24 (vh 6A) te Zwolle, 1 mei 2016

Op deze plaats herdenken wij Karel Denneboom, zijn dochter Esther de Leeuwe-Denneboom en haar man Mozes de Leeuwe, die hier tot aan hun onderduikperiode op het toenmalige nummer 6a woonden.

Karel werd op 11 februari 1879 op het Eiland in Zwolle geboren …

Lees meer

Onttrekking aan transport naar werkkamp aug. '42

Op 25 augustus 1942 moet een aantal Joodse mannen uit Zwolle en omgeving zich om 14.15 uur op het Zwolse station melden voor transport naar werkkampen in de omgeving. 14 personen hebben zich niet gemeld. De Zwolse politie krijgt opdracht hen dezelfde avond of nacht te arresteren. 

Over Mozes de Leeuwe wordt gemeld dat hij niet thuis is aangetroffen en vermoedelijk met de trein naar het werkkamp is…

Lees meer

Inboedellijst

Inboedellijst Frans Halsstraat 6a, d.d. 26 oktober 1942, in Historisch Centrum Overijssel, Archief 0725, Gemeentepolitie Zwolle, inv.nr. 76.

Lees meer

Verraad

Mozes Koopman, Karel Denneboom, Roosje van Gigch-Denneboom, Mozes en Esther de Leeuwe-Denneboom waren ondergedoken in Westenholte, voormalige gemeente Zwollerkerspel. Zie over hun verraad en arrestatie Sytze van der Zee, Vogelvrij. De jacht op de Joodse onderduiker (Amsterdam 2010) p. 326,484.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie