Verhaal

Walter Kleeblatt

De ouders van Walter hadden in Dortmund een kruidenierszaak aan de Lindenhorster Straße, naast de slagerij van Adolf en Julia Löwenhardt. Walters vader Hermann was een broer van Julia's moeder Hannchen ten Brink-Kleeblatt die in Denekamp woonde.

Stolpersteine voor Hermann en Lina Kleeblatt en hun zonen Walter en Arthur, op 5 februari 2008 geplaatst aan de Lindenhorster Straße 237 in Dortmund-Eving. Door: John Löwenhardt
Alle rechten voorbehouden

Over het leven van Walter is tot op heden niets bekend. Vast staat dat -- terwijl zijn ouders aan de Den Texstraat 39 in Amsterdam woonden, hij op dezelfde dag uit Westerbork werd weggevoerd als zijn nicht Julia Löwenhardt-ten Brink en haar man Adolf: op 20 april 1943. Het transport van Walter naar Sobibor moet op die dag eerder zijn vertrokken dan transport XXIV/1 van Julia & Adolf (via Amsterdam!) naar Theresienstadt. Julia & Adolf verbleven de nacht van 20 op 21 april 1943 bij Walters ouders in Amsterdam... en meldden zich de volgende ochtend voor de trein naar Theresienstadt. Op een briefkaart aan zijn zoon Werner in Westerbork schreef Adolf later die dag dat Walters ouders nog niet op de hoogte waren van het feit dat hun zoon naar het Oosten op transport was gesteld.

Kennelijk hadden zij het hen niet verteld.

In het trottoir voor de voormalige winkel van Hermann & Lina Kleeblatt aan de Lindenhorster Straße 237 in Dortmund-Eving zijn op 5 februari 2008 vier Stolpersteine (struikelstenen) geplaatst ter nagedachtenis aan Hermann, Lina, Walter en Art(h)ur.

Alle rechten voorbehouden

Media bestand