Bijdragen aan Mozes Andries Slap

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Mozes Andries Slap

Mozes Andries Slap

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 67 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Mozes Andries Slap

Mozes Andries Slap was getrouwd met Grietje Engelsman. Het echtpaar kreeg zes kinderen waarvan er twee voor de oorlog overleden. De overige kinderen zijn tijdens de oorlog om het leven gekomen. Grietje Engelsman was al voor de oorlog overleden.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Lees meer

Mozes ging van 23 augustus 1882 tot 13 juli 1887 naar de Groningse dovenschool. Volgens de gegevens van de school was hij doof geworden, maar was zijn gehoor in de loop der tijd veel verbeterd.

Zijn vader was sjouwerman van beroep.

Mozes leerde kleermaken, maar werd groenteventer van beroep.

Mozes was getrouwd met Grietje Engelsman, zij was horend. Zij hadden acht kinderen, waarvan er twee voor de…

Lees meer

Aangifte tegen "Stomme Mozie"

Samuel wist dat Mozes' zoon Jacob kort daarvoor (10 augustus) was overleden in Mauthausen, en was bang dat Mozes zijn dreigement zou uitvoeren om bij de Duitse politie alles "kort en klein" te slaan. "Ik vrees dan voor de wraak van de Duitsers voor mijn geloofsgenoten." Mozes mocht dan wel doof zijn, hij was kennelijk oersterk. In de linker kantlijn is het woord 'zenuwpatiënt' geschreven. 

Lees meer

'Aangifte' leidde tot opname in Apeldoornsche Bosch

Mozes Andries Slap wordt op 24 september 1941 -waarschijnlijk preventief gezien de 'aangifte'- opgenomen in het Apeldoornsche Bosch. Dit werd via de kantonrechter in Amsterdam geregeld. Als in maart 1942 deze opname moet worden verlengd, wordt door de arts Nico Speijer over hem onder meer gezegd dat hij een doofstomme man is, thans in herstel zijnde, voor wie het noodzakelijk is de machtiging voor…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie