Aaron de Lange

Elburg, 18 mei 1903

Gemeente niet bekend, 7 september 1943

Bereikte de leeftijd van 40 jaar

 

Heeft u aanvullende informatie over Aaron de Lange?

Aanvullen in de Community »
Adres niet bekend

Aaron de Lange

Elburg, 18 mei 1903

Gemeente niet bekend, 7 september 1943

Gezinshoofd

Echtgenote heeft de oorlog overleefd

Aaron de Lange huwde in 1942 in Zwolle.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Aaron de Lange was achtereenvolgens
manufacturier, rijwielhersteller en huidenzouter geweest. Begin oktober 1942 kwam hij via één van de joodse werkkampen terecht in het Westerbork. Samen met een broer verbleef hij in barak 57, dat bekend stond als de kabelsloperij.
Met hulp van een verzetsgroep uit Elburg is hun vrijlating bewerkstelligd. De Elburgers maakten kenbaar dat de toestand in de huidenzouterij aan de Westerwalstraat onhoudbaar was geworden. De zaak begon te stinken en de maden kropen reeds door de steeg. Hierop kregen beide broers toestemming terug te keren naar Elburg om orde op zaken te stellen.
Direct na terugkomst zijn beide broers ondergedoken. Aaron de Lange kreeg onderdak bij een landbouwer in Nunspeet. Het onderduiken viel hem zwaar. Om de benen te strekken maakte hij regelmatig een klein wandelingetje in gezelschap van de boer. Tijdens één van deze wandelingen is Aaron de Lange alsnog door de Duitsers gearresteerd. Op 7 september 1943 kwam hij wederom terecht in het Kamp Westerbork. Nog dezelfde dag werd hij op transport gezet naar Auschwitz waar hij niet lang daarna werd omgebracht.
Joods Museum Elburg

Van Aaron de Lange is het het persoonsbewijs (met foto en handtekening) bewaard gebleven. Hij was achtereenvolgens manufacturier, rijwielhersteller en huidenzouter. Hij bezat een Sperre.
Joods Historisch Museum, Documentenverzameling, inv.nr 6507

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Elburg. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Aaron de Lange en Clara van Zuiden op hun huwelijksdag in 1942.

Privé collectie

Persoonsbewijs van Aaron de Lange

Joods Historisch Museum, Documentenverzameling, inv.nr 6507