Bijdragen aan Samuel Landau

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Samuel Landau

Samuel Landau

Bochnia, – Extern kommando Gräditz,

Bereikte de leeftijd van 40 jaar

Beroep: Schaakmeester

Foto’s

Verhalen

Over Samuel Landau

Samuel Landau, tevens bekend als Salo, was een prominent schaker. In 1936 werd hij landskampioen. Hij bleef echter de onbetwiste nummer twee van Nederland na Max Euwe. Samuel Landau was lid van de Nieuwe Rotterdamsche Schaak Vereniging (NRSV).
Kort na de oorlog is in opdracht de Koninklijke Nederlandse Schakersbond het boek Partij verloren... Gedenkboek ter herinnering aan de schakers in Nederlan…

Lees meer

Partij verloren...

De Koninklijke Nederlandse Schakersbond heeft reeds in 1947 een bijzonder gedenkboek uitgegeven met de namen en een korte beschrijving van omgekomen leden van schaakverenigingen uit heel Nederland.

 

 

Lees meer

Nog een foto

Op www.anp-photo.com staat een foto van Salo Landau tijdens een schaakpartij met Tartakower.

Lees meer

De schaakhistorie is niet geheel juist weergegeven

De heer Landau was zeker een prominent schaakspeler, maar hij was slechts tot vermoedelijk half 1934 lid van de NRSV in Rotterdam. Vanaf het laatste kwartaal van 1934 was hij in Amsterdam woonachtig en kwam uit voor het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenoorschap (VAS).
(bron "Partij verloren" van Eggink en Schelfhout, 1947, pag 29).
8 maart 2012, Olaf Swaneveld

Lees meer

Gezin Samuel Landau

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 33647) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Biografie over Samuel Landau

Sinds enkele maanden ben ik bezig met de voorbereidingen voor het schrijven van een biografie over Samuel Landau. Naast de informatie die hier al te vinden is ben ik op zoek naar meer informatie over Samuel Landau evenals informatie over zijn toenmalige echtgenote Susanna Landau - van Creveld en zijn dochter Henriëtte Renée Landau. Hierbij denk ik aan documenten maar ook foto en/of filmmateriaal.
O…

Lees meer

Familie Landau-van Creveld

Meer informatie over de familie Landau-van Creveld is te lezen in het hoofdstuk ‘Het dossier van Lyon Poons en de schaker Salo Landau’, geschreven door Raymund Schütz in het boek De deportaties uit Nederland 1940-1945: Portretten uit de archieven (Amsterdam 2017) blz. 87-95.

Lees meer

Samuel Landau

Philip Mechanicus schrijft op 27 september 1943 in Westerbork in zijn dagboek dat de vrouw van Samuel Landau in maart van dat jaar een brief van haar man uit Polen had ontvangen. De schaker schreef dat het hem goed ging, maar vroeg ook om levensmiddelen.
Volgens Mechanicus had Landau, die als strafgeval naar Polen was afgevoerd, vóór zijn deportatie slechts één dag in kamp Amersfoort gezeten.
Bro…

Lees meer

Samuel Landau

Samuel Landau had in 1942 geprobeerd om met zijn vrouw en dochtertje naar Zwitserland te vluchten. In Breda werden ze echter al opgepakt. Meer informatie over Samuel en een schaakfoto van hem uit 1926 is te vinden in Westerbork Cahiers 4: Lachen in het donker: Amusement in kamp Westerbork, onder redactie van Dirk Mulder en Ben Prinsen (Hooghalen/Assen 1996) 93.

Lees meer

Uit Partij Verloren: Leden van de Amsterdamsche Schaakclub

De Koninklijke Nederlandse Schakersbond heeft reeds in 1947 een bijzonder gedenkboek uitgegeven met de namen en een korte beschrijving van omgekomen leden van schaakverenigingen uit heel Nederland.

Deze personen waren de Joodse leden van de Amsterdamsche Schaakclub.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend