Bijdragen aan Samuel Dirk de Vries

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Samuel Dirk de Vries

Samuel Dirk de Vries

Rotterdam, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 23 jaar

Foto’s

Verhalen

Partij verloren...

De Koninklijke Nederlandse Schakersbond heeft reeds in 1947 een bijzonder gedenkboek uitgegeven met de namen en een korte beschrijving van omgekomen leden van schaakverenigingen uit heel Nederland.

 

 

Lees meer

Samuel ging van 5 september 1922 tot 1935 naar de Amsterdamse dovenschool. Volgens de gegevens van de school werd hij in 1935 ontslagen en geplaatst op de Ambachtsschool voor Kleermakers.

Samuel trouwde op 24 april 1940 in Amsterdam met Esther Ancona, doof en oud leerlinge van de Amsterdamse dovenschool. Zij kregen een dochtertje Elise Sarah de Vries (1942-1943).

Ooggetuigen vertellen dat Samuel v…

Lees meer

Ontsnapping Werkkamp Geesbrug

Op 4 juni 1942 ontsnapte Samuel Dirk de Vries uit werkkamp Geesbrug in Drenthe. De joodse dwangarbeiders die daar werkten, werden onder andere ingezet voor ontginning- en landbouwwerkzaamheden. Op 19 juni 1942 hield de Amsterdamse politie een onderzoek naar joden die de werkkampen ontvlucht waren.

In het perceel aan de Foliedwarsstraat 56 I, waar hij woonde, trof de politie Samuel Dirk aan. Hij we…

Lees meer

Ontvluchting

Op 20 juni 1942 werden Simon Pront (los werkman), Samuel Dirk de Vries (grondwerker) en waarschijnlijk andere joodse mannen met de trein van 7.11 uur uit Amsterdam naar het 'Jodenkamp' Petgat bij Wolvega gebracht. Op het station van Amersfoort namen beide mannen de vlucht, waarna de Amsterdamse politie aan andere korpsen om hun aanhouding verzocht.

Lees meer

Leden van Doofstommen Schaakclub Tot Ons Genoegen (Amsterdam)

De Koninklijke Nederlandse Schakersbond heeft reeds in 1947 een bijzonder gedenkboek uitgegeven met de namen en een korte beschrijving van omgekomen leden van schaakverenigingen uit heel Nederland.

Deze personen waren lid van de Doofstommen Schaakclub Tot Ons Genoegen Amsterdam. 

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend