Jacob Nunes Vaz

Amsterdam, 20 september 1906

Sobibor, 13 maart 1943

Bereikte de leeftijd van 36 jaar

 

Heeft u aanvullende informatie over Jacob Nunes Vaz?

Aanvullen in de Community »

Jacob Nunes Vaz

Jacob Nunes Vaz

Amsterdam, 20 september 1906

Sobibor, 13 maart 1943

Jacob Nunes Vaz was de enige zoon van Isaac Nunes Vaz en Daatje Kinsbergen.
Stadsarchief Amsterdam; Archiefkaart van Daatje Kinsbergen

Jacob Nunes Vaz (roepnaam Jaap) was getrouwd. Het echtpaar had geen kinderen. Ze woonden in Amsterdam. Na het behalen van zijn HBS-diploma ging Jaap Nunes Vaz in de journalistiek. Hij sloot zich aan bij de Onafhankelijke Socialistische Partij (OSP). Aanvankelijk werkte hij bij het persbureau Vaz Dias, later bij het ANP. Daar werd hij als jood ontslagen. Hij deed vervolgens vertaalwerk en hij schreef een boekje over de luchtvaart. Op zijn kamer aan de Keizersgracht hield de Parool-redactie haar eerste vergadering. Hij werd lid van de redactie. Uiteindelijk werd hij hoofdredacteur. Hij schreef hoofdartikelen.
Bij een huiszoeking werd zijn schuiladres ontdekt. Op 25 oktober 1942 is hij in Wageningen opgepakt. Vanuit de gevangenis van Scheveningen is Jacob Nunes Vaz via Westerbork op transport gesteld naar Sobibor, waar hij is omgebracht.
NIOD, Erelijst Verzet en Koopvaardij, database vervaardigd door dhr J.W. de Leeuw;
B. Braber, Zelfs als wij zullen verliezen. Joden in verzet en illegaliteit in Nederland 1940-1945 (Amsterdam, 1990) 105-106;
B. de Cort, De Groep Gerretsen. Kroniek van een verzetsgroep, 1940-1945 (Den Haag 1998) 28

Jacob Nunes Vaz was van 1932 tot 1935 lid van het Socialistisch Jeugdverbond (SJV). De kunstenaar Meijer Bleekrode, een persoonlijke vriend uit de tijd dat zij beide bij de OSP zaten, heeft een portret van Jacob Nunes Vaz geschilderd. Bovendien is in Amsterdam een straat naar hem vernoemd.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Jaap Nunes Vaz in de tijd dat hij lid was van het Socialisties Jeugdverbond (SJV), 1932-1935

Privé-collectie