Bijdragen aan Mietje Beek-Oudkerk

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Mietje Beek-Oudkerk

Mietje Beek-Oudkerk

Den Helder, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 63 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Mietje Oudkerk.

Mietje Oudkerk, een dochter van Emanuel Oudkerk en Jogeva Sloog, was geboren op 5 December 1879 in Den Helder. Zij trad daar op 28 Augustus 1907 in het huwelijk met de landman Leon Salomon Beek, die geboren was op 1 November 1872 in Den Helder als zoon van Willem Salomon Jacob Beek en Lea Rijnveld.

Het echtpaar Beek-Oudkerk kreeg 6 kinderen, te weten Willem Salomon Leon op 16 Januari 1908, gevolgd…

Lees meer

Joodse Eigenaars van Landbouwgronden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.

Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…

Lees meer

Leon Salomon (Samuel) Beek

1998 - Eindrapport van de commissie Kordes 1998. Onderzoek naar de Liro Archieven. 

2021-2024 Nationaal onderzoek Joodse onteigeningen en rechtsherstel: Radboud Universiteit - team Advies & Actualiteit. Nijmegen, projectleden:

Prof. dr. W.P. Meurs, Dr. M.O. Oprel, Dr. I. van der Vlis, L. de Jong, M. Vriend, L. Brinkhorst, C. Dommerholt, X. van Beuningen.

Citaat rapport 2022 - Uit het rapport van d…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie