Bijdragen aan Annelies Marie Frank

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Annelies Marie Frank

Annelies Marie Frank

Frankfurt am Main, – Bergen-Belsen,

Bereikte de leeftijd van 15 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Annelies Marie Frank

Annelies Marie Frank is beter bekend als Anne Frank, het meisje dat een dagboek bijhield gedurende haar onderduiktijd in het Achterhuis.
Anne Frank is in maart 1945, een paar dagen na haar zus Margot, gestorven in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De exacte datum van haar overlijden is niet bekend.
Uitgebreide informatie over Anne Frank kunt u vinden op de site van het Anne Frankhuis.

Deze per…

Lees meer

Miep Gies overleden

Na een kort ziekbed is gisteravond Miep Gies (100) overleden. Miep Gies was de laatste overlevende van de mensen die Anne Frank en haar familie hielp onder te duiken.

Ze zorgde er in 1944 voor dat het dagboek van Anne Frank uit handen van de Duitsers bleef. Na de oorlog gaf ze het aan Annes vader Otto Frank, die het in 1947 liet uitgeven onder de titel Het Achterhuis.

Geadopteerd
Miep Gies was geboren in Oostenrijk. Na de Eerste Wereldoorlog ging ze met duizenden andere ondervoede kinderen naar Nederland om aan te sterken. Daar werd ze geadopteerd door een ge…

Lees meer

"Otto Frank, de vader van Anne"

Deze aflevering: Otto Frank, vader van Anne. David de Jongh, NPS, 2010. Otto Frank overleeft als enige van de acht onderduikers van het achterhuis het concentratiekamp. Als hij het dagboek van zijn dochter Anne in handen krijgt, besluit hij tot publicatie. De wijze waarop hij met de erfenis van Anne omgaat oogst lof maar ook heftige kritiek, zowel uit joodse als uit antisemitische hoek. ?Ik heb he…

Lees meer

Gezin Frank

Het gezin Frank is in 1933 vanuit Frankfurt am Main naar Nederland gevlucht. De ouders en twee kinderen, Margot en Annelies Marie, beter bekend als Anne Frank, betrokken een woning aan het Merwedeplein in Amsterdam. In de oorlog is het gezin ondergedoken in het zogenaamde 'Achterhuis' aan de Prinsengracht. Daar hield dochter Anne een dagboek bij, dat na de oorlog in vele talen is uitgegeven.
Toevo…

Lees meer

Je Anne M. Frank.

Lees meer

Uit het dagboek van Anne Frank

Nanette van Praag Sigaar was even oud als Anne Frank. In oktober 1941 kwamen ze bij elkaar in de klas op het Joods Lyceum. Op 16 juni 1942 schreef Anne in haar dagboek: 

‘Nannie v. Praag Sigaar, is een grappig klein, wijs kind, ik vind haar wel aardig. Ze is nogal knap.'

 

Lees meer

Annelies Marie Frank

Annelies Marie 'Anne' Frank zat in het schooljaar 1941-1942 in klas 1L2 van het Joods Lyceum in Amsterdam.
Bron: Dienke Hondius, Absent: Herinneringen aan het Joods Lyceum Amsterdam 1941-1943 (Amsterdam 2001) 269.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie