Esther Hillesum

Middelburg, 15 januari 1914

Auschwitz, 30 november 1943

Bereikte de leeftijd van 29 jaar

 

Heeft u aanvullende informatie over Esther Hillesum?

Aanvullen in de Community »

Esther Hillesum

Esther Hillesum

Middelburg, 15 januari 1914

Auschwitz, 30 november 1943

Esther (roepnaam Etty) was de dochter van Levie Hillesum en Riva Bernstein. In 1932 ging zij in Amsterdam rechten en Slavische talen studeren. In Amsterdam ontmoette ze Julius Spier. Hij werd haar leermeester en grote liefde. Tijdens de oorlog werkte ze bij de Joodse Raad, onder meer in het kamp Westerbork. Vanuit Westerbork heeft zij veel brieven geschreven en zij hield een dagboek bij. Al haar werk is gebundeld in het boek 'Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum, 1941-1943'.

In Deventer, waar Etty Hillesum is opgegroeid, zijn onder meer een school en het Etty Hillesum Centrum naar haar vernoemd.

De website van het Joods Historisch Museum biedt uitgebreide informatie over Etty Hillesum, zie: webthema Etty Hillesum. Hier zijn ook alle brieven en dagboeken te bekijken.

In 2006 werd aan de Universiteit Gent het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) geopend. Het Onderzoekscentrum coördineert en stimuleert onderzoek naar de oorlogsdagboeken en -brieven van Etty Hillesum (1914-1943). Meer informatie op de website van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum.

Etty Hillesum wordt herdacht met twee gedenktekens in Deventer. Van deze gedenktekens ( gedenkteken 1 , gedenkteken 2 ) vindt u een beschrijving op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Etty Hillesum in 1940

Etty en haar broer Mischa achter de piano, 1935

Joods Historisch Museum Amsterdam