Bijdragen aan Bernhard Wolfgang Hellmann

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Bernhard Wolfgang Hellmann

Bernhard Wolfgang Hellmann

Wenen, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 39 jaar

Beroep: Kunstsmid

Foto’s

Verhalen

Over Bernhard Wolfgang Hellmann

Bernhard Wolfgang Hellmann was de oudste zoon van Paul Hellmann en Irene Hellmann-Redlich, die in de jaren twintig en dertig een belangrijke rol speelden in het culturele leven van Oostenrijk. Als eigenaar van een textielfabriek was Paul Hellmann een van de financiers van de Salzburger Festspiele; daarnaast steunden hij en zijn vrouw tal van kunstenaars en instellingen als de Wiener Werkstätte. In…

Lees meer

Stichting Sobibor

De namen van hen die in 1943 van Westerbork naar Sobibor zijn gedeporteerd aan de vergetelheid ontrukken.

In 1943 kwamen negentien treinen in Sobibor aan. Ruim 34.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland maakten de gedwongen reis naar dit vernietigingskamp. Op een enkeling na werden zij allemaal vermoord.
In 2013 was het zeventig jaar later en organiseerde de Stichting Sobibor op of rond de transportdata van toen diverse bijeenkomsten. Zie ook www.stichtingsobibor.nl

Herinneringsbox

De Sti…

Lees meer

Bernhard Hellmann ‘Als de oorlog voorbij is, kom ik je halen’

Het gebeurde op een woensdag in maart, in 1943. Rond het middaguur arriveerden de Nederlandse politieagenten Abraham Kipp en Hendrik Reit in een motor met zijspan bij de boerderij van Cornelis Brouwer aan de Krommesteeg in Ede. Brouwer was net klaar met de warme maaltijd die hij, zoals hij de laatste tijd gewoon was, had genuttigd met onderduiker Wout.
Het was het enige moment van de dag waarop W…

Lees meer

Gezin Bernhard Wolfgang Hellmann

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 34571) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 4999/20904).

Lees meer

Op de foto in oorlogstijd. Irene Hellmann-Redlich

In het boek Op de foto in oorlogstijd. Studio Wolff, 1943 van Tamara Becker en An Huitzing (Lecturis, 2017) zijn foto's en een portret van Irene Hellmann-Redlich opgenomen en het verhaal van haar en haar familie verteld.

Op de foto in oorlogstijd gaat over een deel van het oeuvre van Annemie Wolff (1916-1994): de teruggevonden honderd fotorolletjes uit 1943 met portretten van 440 mensen.

Over Iren…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend