Bijdragen aan Karin Friedel Selowsky

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Karin Friedel Selowsky

Karin Friedel Selowsky

Delft, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 11 jaar

Foto’s

Verhalen

Persoonlijke herinneringen aan de Delftse Joden (deel 2)

De Delftse Joden voor en tijdens de oorlog, hoe herinner ik mij hen? Hoe waren onze Joodse buren, hoe leefden zij, wat gebeurde met hen? Ik was 11 jaar toen de oorlog uitbrak en kan de Joodse Delftenaren uit mijn directe omgeving alleen beschrijven met de ogen van een roodharig meisje dat als enig kind beschermd opgroeide tussen liefhebbende ouders. Ik zal de families of gezinnen die ik mij nog goed voor de geest kan halen en waaraan ik dierbare herinneringen koester, in afzonderlijke delen beschrijven. Hierna volgen mijn herinneringen aan het gezin Van Hoorn.

De familie Van Hoorn & de brieven van Emmy

Maurits van Hoorn

Onze naaste buren aan de Julianalaan op nummer 54 waren Joods. Het was de familie Van Hoorn die bestond uit vader Maurits, moeder Hilda Katz en de kinderen Emma (‘Emmy’) en Berend (‘Beertje’). Maurits van Hoorn was een Groninger uit ’t Zand. Sinds zijn komst naar Delft in 1922 was hij als leerkracht verbonden aan de ulo aan de Rotterdams…

Lees meer

Persoonlijke herinneringen aan de Delftse Joden (deel 3)

De Delftse Joden voor en tijdens de oorlog, hoe herinner ik mij hen? Hoe waren onze Joodse buren, hoe leefden zij, wat gebeurde met hen? Ik was 11 jaar toen de oorlog uitbrak en kan de Joodse Delftenaren uit mijn directe omgeving alleen beschrijven met de ogen van een roodharig meisje dat als enig kind beschermd opgroeide tussen liefhebbende ouders. Ik zal de families of gezinnen die ik mij nog goed voor de geest kan halen in afzonderlijke delen beschrijven. Deel 3 beschrijft mijn dierbare herinneringen aan het gezin Selowsky.

Het gezin Selowsky
Een eind verderop aan de Julianalaan, richting Michiel de Ruyterweg, woonde op nummer 74 het Duits-Joodse gezin Selowsky, afkomstig uit Dresden. De heer en mevrouw Selowsky hadden een goede smaak en hun huis viel op door een elegante inrichting met mooie meubels en schilderijen. Oskar Selowsky had een voor zijn vrijgezellenkamer in Dresden op maat gemaakte houten linnenkast meeg…

Lees meer

Gezin Oskar Selowsky

De familie Selowsky moest eind 1942 onder dwang van de bezeter de familie Van Hoorn, eveneens wonend aan de Julianalaan in Delft, in huis opnemen. De twee families werden samen opgehaald en weggevoerd. De kinderen Heinrich Peter en Karin Selowsky en Emma en Berend van Hoorn zijn zelf naar het politiebureau gelopen, zonder begeleiding. Ze wilden bij hun ouders blijven.
Toevoeging van een bezoeker …

Lees meer

Mijn herinneringen aan de familie Selowsky en vooral aan Karin, die mijn vriendinnetje was van de Lagere School in Delft. Ik weet nog dat ik wel jaloers was op Karin. Haar naam was heel bijzonder en veel mooier dan Corri Munnik en ze had mooie zwarte krullen.
Mijn moeder heeft aan de ouders van Karin aangeboden om Karin in ons gezin op te nemen en zo voor een veilige onderduikplaats te zorgen.
De ou…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend