Bijdragen aan Edgar Alvares Correa

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Edgar Alvares Correa

Edgar Alvares Correa

Curaçao, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 63 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Edgar Alvares Correa

Zie tevens de vermelding van Edgar Alvares Corres op de website Bevrijding Intercultureel.

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Zeist. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Lees meer

Multicultureel herdenken

In de afgelopen 50 jaar is de samenstelling van de Nederlandse bevolking sterk veranderd. Met name de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 en de komst van arbeidsmigranten uit Marokko en Turkije hebben ‘kleur’ gegeven aan het Nederlandse landschap. Deze verandering roept vragen op over het lieux de memoires, het collectieve geheugen, van Nederland.

In ons nationale bewustzijn neemt de Tweede Wereldoorlog een centrale plaats in. Het is een belangrijk ijkpunt (of dieptepunt) waaraan normen en waarden worden getoetst. Dat niet alle burgers een vanzelfsprekende gevoeligheid hebben m.b.t. het oorlogsverleden bleek in 2002, toen Marokkaanse jongeren zijn gaan ‘voetballen’ met een op 4 mei gelegde herdenkingskrans. Als gevolg daarvan heeft de overh…

Lees meer

Edgar Alvares Correa

Edgar Alvares Correa woonde sinds 31 maart 1917 in de psychiatrische inrichting Willem Arntszhoeve in Den Dolder, Zeist. Op 2 februari 1943 was een eerste ontruiming. Op 27 november kwamen de overvalwagens opnieuw. Door heftig verzet van het personeel moest de bezetter terugtrekken. Op 13 december kwam men terug. Twaalf patiënten en van het personeel vermoedelijk leerling-verpleegster Heintje Aron…

Lees meer

De Joodse slachtoffers van het Rijks Krankzinnigen Gesticht te Woensel (Eindhoven)

Sinds 10 mei 2009 liggen er op het landgoed ‘De Grote Beek’ in Eindhoven 24 struikelsteentjes. Op deze stenen staan de namen van 24 voormalig patiënten van het Rijks Krankzinnigen Gesticht. Zij werden op 14 maart 1944 door de Sicherheitsdienst uit de instelling opgehaald, waaruit zij naar Westerbork werden gestuurd. Kort na hun aankomst in Westerbork ging de groep op transport met eindbestemming Auschwitz. Slechts een van hen overleefde de oorlog.

Een korte geschiedenis van het Rijks Krankzinnigen Gesticht Woensel

Op het landgoed ‘De Grote Beek’ in Woensel (sinds 1920 gemeente Eindhoven) werd in 1914 het Rijks Krankzinnigen Gesticht (RKG) gebouwd. Zoals destijds gewoonlijk, ligt het Rijks Krankzinnigen Gesticht te midden van de natuur. Indertijd had men de opvatting dat rust en de natuur heilzaam waren voor de geest en dit (geestes)ziektes …

Lees meer

‘Wagon met krankzinnige mensen’

De Nijmegenaar Louis de Wijze (1922-2009) bevond zich op het transport naar Auschwitz van 23 maart 1944. In de jaren '80 van de vorige eeuw interviewde de Nijmeegse historicus Jan Driever, in het kader van het interviewproject ‘Nijmegen 1940-1944’, zo’n veertig personen, waaronder Louis, over hun ervaringen tijdens de oorlogsjaren in Nijmegen.

In het interview zegt hij:

In ons transport hadden we …

Lees meer

Adres & bewoners

Adres in januari 1941

Willem Arntsz Hoeve

Dolderscheweg 164, Den Dolder

Bezoek adrespagina

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend