Bijdragen aan Leo Meijers

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Leo Meijers

Leo Meijers

Hengelo (Gld), – Voerendaal,

Bereikte de leeftijd van 32 jaar

Verhalen

Over Leo Meijers

Leo Meijers zat ondergedoken. Vermoedelijk probeerde hij met zijn vriendin naar Frankrijk of Zwitserland te vluchten. Het stel werd op 25 april 1943 nabij Voerendaal vermoord teruggevonden.
Toevoeging van een bezoeker van de website


Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Hengelo. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Lees meer

Literatuurvermelding

Het overlijden van Leo Meijers en zijn verloofde Amalia Frankenhuis wordt vermeld in: J. Kooistra, A. Oosthoek, Recht op wraak. Liquidaties in Nederland 1940-1945 (Leeuwarden 2009), pag. 214, 218.

Lees meer

Gezin Aron Meijers

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 61563) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Onderzoek naar de dood van joodse onderduikers

In juni 2021 heeft onderzoeksjournalist Bart Droog op de website reportersonline.nl een artikel gepubliceerd met de titel Door 'verzet' gedode onderduikers: bijna 90% joden.

Droog schrijft:

In de Tweede Wereldoorlog duiken in Nederland, dat destijds ongeveer 9 miljoen inwoners telt, circa 350.000 mensen onder. Ongeveer 25.000 tot 30.000 van hen zijn Joden, waarvan ongeveer een derde alsnog in hand…

Lees meer

Amalia Frankenhuis en Leo Meijers

Amalia Frankenhuis en Leo Meijers werden in 1943 door het verzet geliquideerd.

Er werd uitvoerig onderzoek gedaan om te achterhalen wat de reden/achtergrond van de liquidatie is geweest.

Door betrokken onderzoekers wordt daar echter verschillend over gedacht en geschreven.

Ten einde misverstanden en polemiek te voorkomen heeft het Joods Monument ervoor gekozen (delen van) het onderzoek niet te pla…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie