Bijdragen aan Isidore de Lieme

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Isidore de Lieme

Isidore de Lieme

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 56 jaar

Beroep: Pensionhouder

Foto’s

Verhalen

Pensions en particuliere rusthuizen

In het vooroorlogse Nederland had lang niet iedereen een eigen woning tot zijn beschikking. Er waren vele, veelal particuliere voorzieningen om personen tijdelijk van onderdak te voorzien. De meest voorkomende vormen van dergelijke huisvesting waren: pensions, rusthuizen en kamerverhuur.

_
Op de website van het Digitaal Monument zijn op grond van de zelf opgegeven beroepen (pensionhouder, kamerverhuurder, etc.) en aan de hand van adresboeken uit 1939 bijna 200 particuliere instellingen gereconstrueerd. Personen die eerst los op een adres stonden zijn nu samengebracht in een instelling, wat veel duidelijk maakt over hun leefomstandigheden. Op archiefkaarten van bijvoorbeeld het St…

Lees meer

Gezin Isidore de Lieme

Isidore de Lieme en zijn vrouw Marie de Lieme-Goldsmit hadden een pension aan de Binnenkant 37 in Amsterdam. Op een filmpje uit 1938 is te zien hoe joodse vluchtelingen uit Duitsland aanbellen aan de voordeur. Boven de deur staat 'Pension De Lieme'. Het filmpje is te bekijken op de website van het Steven Spielberg Film and Video Archive.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Van dit gezin is…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie