Bijdragen aan Abraham Beesemer

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Abraham Beesemer

Abraham Beesemer

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 24 jaar

Beroep: Plakker

Foto’s

Verhalen

Over David Beesemer, zijn vrouw Rachel Stokvisch en hun zes kinderen.

Rachel Stokvis, een dochter van Abraham Stokvisch en Sara Waas, werd geboren in Amsterdam op 28 Juli 1895. In latere jaren werkte zij als diamantsnijdster. Op 29 December 1915 trouwde zij in Amsterdam met David Beesemer, een natuurlijke zoon van Rachel Beesemer, eveneens in Amsterdam geboren op 24 Mei 1894. Het echtpaar Beesemer-Stokvisch kreeg zes kinderen en David voorzag in het onderhoud van zi…

Lees meer

Sonderkommando

Abraham Beesemer heeft samen met zijn broer Jacob dwangarbeid moeten verrichten bij het Sonderkommando in Auschwitz. Ze waren samen bij de opstand in oktober 1944 en zijn op die dag door de SS vermoord. Bart Nauta heeft recentelijk onderzoek gedaan naar de Nederlandse Joden die bij het Sonderkommando moesten werken, waaronder de twee familieleden van mij Jacob en Abraham.

Lees meer

Nederlanders in het Sonderkommando in Auschwitz

Onder de geschatte 2000 leden van het Sonderkommando in Auschwitz bevonden zich tussen 1942 en 1945 zo’n 100 Nederlandse joodse mannen, twintigers en dertigers. Slechts een tweetal van hen heeft na de oorlog een officiële getuigenverklaring kunnen afleggen.
De meeste kommando’s werden vermoord. Voor het eerst zijn de getuigenissen van of over negen van deze dwangarbeiders opgetekend, uit dagboeke…

Lees meer

Gezin David Beesemer

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 4979) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 617/11531).

Lees meer

Overlijdensdatum Abraham Beesemer

Bij vaststelling van de overlijdensdatum van Abraham Beesemer wordt de officiële Nederlandse datum gehandhaafd. De hier vermelde datum is de juridische overlijdensdatum door het Ministerie van Justitie aangehouden. Er is een overlijdensakte voor Abraham Beesemer afgegeven op 17 augustus 1950 te Amsterdam (aktenummer 495) waarin de overlijdensdatum 31 januari 1944 genoemd wordt.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie