Bijdragen aan Abraham de Jong

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Abraham de Jong

Abraham de Jong

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 64 jaar

Beroep: Diamantbewerker

Foto’s

Verhalen

Het lot van Abraham de Jong, zijn vrouw Sara Pop en hun zoon Maurice.

Abraham de Jong, geboren in Amsterdam op 9 October 1878 was een zoon van Philip Mozes de Jong en Klaartje Bartels. Toen Abraham 20 jaar oud was werd hij lid van de ANDB, de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond, waar hij zich in zijn opleiding bekwaamd had in roosjesslijpen en brilliantslijpen. Zijn eerste lidmaatschap ving aan op 1 Januari 1898 als brilliantslijpersknecht in vakgroep 2.

Op 1…

Lees meer

Gezin Abraham de Jong

Van dit gezin of van een van de andere gezinsleden zijn ook JOKOS-dossiers (nummers 1761, 1763 ) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Méér over het transport van 9 October 1942 Westerbork -> Auschwitz.

Van dit grote transport van ruim 1700 mensen, zijn 4 mannen teruggekeerd. De door hen afgelegde verklaringen bevestigen wederom in hoofdzaak de juistheid van hetgeen in paragraaf 2 van dit hoofdstuk aangaande het lot van de rechtstreekse Auschwitz-transporten in het algemeen is opgemerkt.

In tegenspraak met hetgeen daar is geconcludeerd omtrent de vrouwen, lijkt echter de melding van een der gerep…

Lees meer

Het lot van de transporten in het algemeen.

(Deze aanvulling betreft o.a. het transport Westerbork-> Auschwitz van 9 October 1942)

Nadat bij aankomst van een transport op het station Auschwitz de vrouwen en kinderen van de mannen waren gescheiden, hadden de gebruikelijke selecties voor tewerkstelling plaats.

Aangenomen moet worden dat in het algemeen, d.w.z. behoudens in een aantal uitzonderingsgevallen, óók van de rechtstreekse Auschwitz-t…

Lees meer

De razzia's in Amsterdam van begin October 1942

Tegen eind september 1942 voelde Pa zich ziek en bleef in bed. Hij had hevige buikpijnen. Volgens de huisarts dr. Sanders was er niets dat op een ziekte wees. Het werd veroorzaakt door zenuwen de spanning werd ook ondragelijk. Die laatste week werd Pa gedwongen grondwerk te verrichten in het Amsterdamse Bosch. Hij mocht geen gebruik maken van openbaar vervoer! Op 9 oktober zou hij 64 jaar worden!

Lees meer

Adres & bewoners

Familie