Bijdragen aan Jacob Benninga

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Jacob Benninga

Jacob Benninga

Amsterdam, – Zandvoort,

Bereikte de leeftijd van 48 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Jacob Benninga

In een notitie in het dossier van de M-claims staat vermeld dat Jacob Benninga op 23 juli 1940 is overleden.
In juli 1940 zijn in het Nieuw Israëlietisch Weekblad twee overlijdensadvertenties geplaatst voor Jacob Benninga. Eén bericht is geplaatst door directie en commissarissen van Benninga‘s Friesche Margarinefabriek N.V., waarvan Jacob Benninga Commissaris was. De fabriek was gevestigd in Leeu…

Lees meer

Gezin Jacob Benninga

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 9698) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 727/16688).

Lees meer

Jacob Benninga

Jacob ‘Jaap’ Benninga vluchtte samen met zijn gezin en andere familieleden in de meidagen van 1940 naar IJmuiden, om vandaar naar Engeland over te steken. De vluchtpoging mislukte. Dat drukte zwaar op Jaap. Door wanhoop overmand pleegde hij uiteindelijk twee maanden na de capitulatie zelfmoord.
Bron: Benno Benninga, Ondergedoken: met de angst van verraad (z.p. 2010) 20-21.

Lees meer

Jacob Benninga

Vlak vóór de oorlog komt Jacob Benninga vanuit Engeland, waar hij directeur is van twee margarinefabrieken, naar Nederland om zijn gezin op te halen. Zijn vrouw en dochters zien de ernst van de situatie niet in en aarzelen te lang. De Duitse inval in mei 1940 maakt een oversteek naar Engeland onmogelijk. Twee maanden later pleegt Jacob zelfmoord in zijn zomerhuis aan de kust.
Auke Zeldenrust, De J…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie