Bijdragen aan Gersom Gosschalk

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Gersom Gosschalk

Gersom Gosschalk

Deventer, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 44 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Gersom Gosschalk

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Steenwijk. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Een familiegeschiedenis van het gezin Gersom Gosschalk is te vinden op de website van de werkgroep Struikelstenen Deventer

Lees meer

Saartje, Gersom en Heiman woonden in de Hoge Hondstraat in Deventer

Gersom Gosschalk, geboren in Deventer op 14 januari 1894. Hij is één van de vijf kinderen van Heiman Gosschalk en Helena de Wolf. Hij was administratief medewerker in het familiebedrijf in de exportslachterij. Van 23 februari 1920 tot en met 23 april 1923 staat Gersom in Leeuwarden ingeschreven bij weduwe mevrouw B. Meiboom. Zij was gehuwd met Jozef van Gelder. Hij woont daar in de Slotmakersstraa…

Lees meer

Gezin Gersom Gosschalk

De burgemeester van Steenwijk verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Gersom Gosschalk, zonder beroep, van zijn echtgenote Saartje Slager en van hun zoon Heiman David Gosschalk, allen wonende in Steenwijk. Zij hadden zonder de vereiste vergunning hun woonplaats verlaten. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken.
Algemeen Politieblad, nr 49, 10 december 1942, …

Lees meer

Berichten uit de krant over Gersom Gosschalk

bericht in de krant.

Lees meer

Op zoek naar……..

 Afgelopen zomer (2014) ben ik betrokken geraakt bij de Stichting Stolpersteine Steenwijk. Stolpersteine ofwel struikelstenen zijn kleine gedenktekens voor de huizen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Op de stenen zijn in een messing plaatje van 10 bij 10 centimeter de naam, het geboortejaar en de overlijdensplaats en datum van overlijden gestanst. Jan va…

Lees meer

Frans Nipperus over de familie Gosschalk uit Deventer in de oorlog in Steenwijk

Een samenvatting uit gesprekken met betrekking tot zijn buurman David Slager, diens dochter Saartje, schoonzoon Gersom en hun beider zoon Heiman gevoerd door Teun Smit met Frans Nipperus op 29-02-1984 en 13-03-1984. En met Jaap Slager samen met Frans Nipperus op 05-07-1984. Deze gesprekken zijn vastgelegd op cassettebanden

Frans Nipperus was tijdens de oorlog op het Westeinde in Steenwijk buurman van David Slager, de vader van Saartje Gosschalk-Slager. Frans Nipperus was ingenieur bij de Provinciale Waterstaat van Overijssel. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het Steenwijker verzet. Teun Smit voerde dertig jaar na dato daarover gesprekken met Frans Nipperus.

“Tijdens de eerste oorlogsdag stond mijn buurman D…

Lees meer

Woon- en werkperiode van Gersom in Leeuwarden

Het is de buurt waar de synagoge stond en een joodse school. De gedenktekens herinneren aan een levendige buurt en de tragedie van de oorlog.

Gersom woont in bij de weduwe van Jozef van Gelder, Speelmanstraat 2. Dit is vlakbij de joodse school waarop het gedenkteken staat: 1886-1943 Joodse school met: het kind is er niet meer. Gersom moet het spelen van deze kinderen hebben gezien en misschien werkte hij op deze school als ambtenaar rijksopvoeder.

 

Lees meer

Boek van Jan van Rossum met daarin het verhaal over Gersom Gosschalk

Zie foto van het boek bij foto's.

pag. 125 t/m 128

Gersom trouwde met Saartje in Steenwijk in de synagoge.

Jan van Rossum schreef ook: De laatste synagoge van Steenwijk 1870-1952.

Lees meer

Gersom is geboren in de Grote Overstraat 20 in Deventer.

Met zijn vrouw Saartje woonde hij in de Hooge Hondstraat 85. Daar is hun zoontje Heiman geboren.

Lees meer

Gersom in het werkkamp in Vledder

In februari 1942 werd Gersom Gosschalk geplaatst in het werkkamp in Vledder. Dat is waarschijnlijk de reden geweest waarom zijn vrouw Saartje Gosschalk-Slager en zijn zoontje Heiman in Steenwijk zijn gaan wonen op het adres van zijn schoonouders die reeds waren ondergedoken.

In Vledder is nog te zien waar dit werkkamp was. Eén van de barakken waar Gersom verbleef is als museum ingericht. Er is nog geen foto van Gersom gevonden. Het is niet te zien of hij op één van deze foto's staat. Wel wordt hij vermeld op een specificatie van de Rijksdienst voor de werkverruiming betreffende huisvestingskosten. De brief is van 10 maart 1943. Twee maanden hierna zijn Gersom op 7 mei…

Lees meer

In de Grote Overstraat in Deventer werden Stolpersteine gelegd voor de vader van Gersom, zijn zus en twee kinderen:

Op 5 december 2016 werden in Deventer voor het geboortehuis van Gersom in de Grote Overstraat 20 de stenen gelegd. Maud Blitz-Jacob, de dochter van zijn zus Riek kwam hiervoor vanuit Vancouver en was daarbij aanwezig met haar zoon Maurice.

Bij een verhaalbijdrage van Heiman, het zoontje van Gersom staat een foto waarop Heiman en Bram, twee kinderen van een andere zus van Gersom staan: Henriëtte Schoontje Roos-Gosschalk.

Wieske Veldhuis

Lees meer

Gersom en familie werden herdacht in Deventer tijdens de Open Joodse Huizen op 3 mei 2015

Maud, de dochter van Rika heeft haar vader nooit gezien. Rika en haar kinderen werden opgeroepen voor deportatie naar Auschwitz. Ze vroegen aan haar overburen op nummer 37 de ouders van Emmy Strik-kley om voor de baby Maud te zorgen.

Alleen Maud overleefde de oorlog. Zij woont in Canada. Maud en haar zoon Maurice waren in 2016 aanwezig bij het leggen van de Stolpersteine voor haar moeder, zus, broer en opa. Verrassend was de foto waarop een andere zus van Gersom is te zien: Marianne Gosschalk. Ook was er een foto te zien van mannen voor de grote synagoge in Deventer. Zie foto. Hierop staat de broer van de vader van Gersom: Lou…

Lees meer

Een "beschrijvende foto" van Gersom gezien door de ogen van Loek van Essen

Over Gersom: "even rustig en beheerst werd hij daarbij in het kantoor achter de winkel door een van zijn zoons geassisteerd."

De Vliegende vis. Geschreven door Aryeh Assan, of wel Loek van Essen, geboren  op 24-3-1923 in de Voorstraat nr. 14 in Zwolle. Hij is overleden in Israel  op 24-1-2010. Loek van Essen is de zoon van Flora Gosschalk. Flora Gosschalk is de dochter van Louis Gosschalk. Louis is de broer van Hijman, de vader van Gersom. In dit boekje schrijft Loek korte stukjes over zijn geschiedenis. Loek van Essen i…

Lees meer

Gersom Gosschalk op het gedenkteken in Steenwijk

Gersom Gosschalk op het gedenkteken in Steenwijk. En foto met het gedenkmonument met op de achtergrond het gebouw van de Odd Fellows, waar de synagoge stond.

Lees meer

Gersom met zijn broer en zussen op familiefoto

Gersom staat in het midden op deze familie foto. Bron: Etty Hillesum Centrum

Lees meer

Heiman de vader van Gersom met zijn kleinkind Marlene Jacobs

De vader van Gersom is Heiman Gosschalk. (1866-1943) Marlene Jacobs is de dochter van de zus van Gersom: Rika Jacobs-Gosschalk.

Lees meer

Kinderen familie Gosschalk

Familiefoto met de kinderen: Samuel, Rika, Gersom, Marianne en Henriëtte.

bron Etty Hillesum Centrum

Lees meer

Voor Gersom werd een Solpersteine gelegd in Steenwijk

Op 9 augustus 2017 werden in de Pail Krugerstraat 7 in Steenwijk struikelstenen gelegd voor Gersom, Saartje en Heiman.

Lees meer

Voor Saartje, Gersom en Heiman werden struikelstenen gelegd in Deventer. Het verhaal van Wieske Veldhuis bij de steenleggingen.

Op 22 april 2018 werden voor Saartje, Gersom en Heiman struikelstenen gelegd voor hun woonhuis in Deventer, Hoge Hondstraat 85. Het verhaal van Wieske Veldhuis: Wij staan hier voor het huis waar het gezin Gosschalk woonde: Gersom, Saartje en hun 6 jarig zoontje Heiman. Gersom Gosschalk en Saartje Slager zijn hier na hun trouwen in 1933 komen wonen. Gersom is in 1899 in de Grote Overstraat 20 hier …

Lees meer
Lex

http://www.struikelstenen-deventer.nl/2013-12-29-18-17-21/joodse-persoons-en-familieverhalen/14-familiegeschiedenissen/131-gezin-gersom-gosschalk

Lees meer

Gersom, Saartje en Heiman herdacht in Sobibor

Juni 2019 bezocht Bert de Jong Sobibor en herdacht daar Gersom, Saartje en Heiman.

Bert de Jong is betrokken geraakt bij dit gezin doordat hij een struikelsteen heeft geadopteerd voor Heiman David Gosschalk.

Lees meer

Foto's uit het fotoboek van de buren in de Hooge Hondstraat

Twee foto's uit het fotoboek van de familie Kiers waarop Heiman en buurkinderen.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend