Bijdragen aan Jacob Philips

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Jacob Philips

Jacob Philips

Steenderen, – Monowitz,

Bereikte de leeftijd van 63 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Jacob Philips

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Doetinchem. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Lees meer

Joodse Eigenaars van Landbouwgronden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.

Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…

Lees meer

Gezin Jacob Philips

Jacob Philips was een zoon van Philip Philips uit Hengelo en Aaltje Jacobs uit Zelhem. Jacob Philips had met zijn vrouw een textiel-, confectie- annex meubelzaak. 
H. Kooger, Joods leven in Dieren, Rheden en Velp (Zutphen, 1987) 38
  
Het gezin Philips verhuisde rond 1924 van Steenderen naar Doetinchem, waar ze de winkel voortzetten in een pand in de Hamburgerstraat. Vanaf circa 1930 woonde het gezi…
Lees meer

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 15282) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend