Bijdragen aan Abraham van Gelder

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Abraham van Gelder

Abraham van Gelder

Avereest, – Hattem,

Bereikte de leeftijd van 41 jaar

Beroep: Huidenkoopman

Foto’s

Verhalen

Gezin Abraham van Gelder

Abraham van Gelder was getrouwd met Elisabeth Bakker. (huwelijk 7-6-1942 in Zwolle). Het echtpaar woonde op de Deventerstraatweg 34 in Zwolle. Het echtpaar is tijdens hun onderduik omgebracht.
D. Stibbe en J. Hagedoorn, Herinneringsboek joods Zwolle 1940-1945 (Zwolle 1995) 34-35

Het gezin Van Gelder was tijdens de oorlog ondergedoken in een hutje op het landgoed Molecaten bij Hattem. Op het terrei…

Lees meer

Over Abraham van Gelder

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Hattem. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Lees meer

Het echtpaar woonde op de Deventerstraatweg 34 in Zwolle. Het echtpaar is tijdens hun onderduik omgebracht door het verzet.

Aan de Veldweg 17 woonden de heer Abraham van Gelder en zijn vrouw Elisabeth van Gelder-Bakker. In 1942 doken zij vlakbij onder in een hutje op landgoed Molencaten. Op het terrein waren nog meerdere andere Joodse families ondergedoken, Vanwege de IJssel-linie waren er nogal w…

Lees meer

Familiegeschiedenis Van Gelder

De geschiedenis van de familie Van Gelder is beschreven door Gerko Warner. U kunt hem hieronder downloaden.

Lees meer

Onderzoek naar de dood van joodse onderduikers

In juni 2021 heeft onderzoeksjournalist Bart Droog op de website reportersonline.nl een artikel gepubliceerd met de titel Door 'verzet' gedode onderduikers: bijna 90% joden.

Droog schrijft:

In de Tweede Wereldoorlog duiken in Nederland, dat destijds ongeveer 9 miljoen inwoners telt, circa 350.000 mensen onder. Ongeveer 25.000 tot 30.000 van hen zijn Joden, waarvan ongeveer een derde alsnog in hand…

Lees meer

Woongeschiedenis gezin Van Gelder-Bakker

Abraham en Elisabeth van Gelder-Bakker woonden volgens het Zwolse bevolkingsregister van april 1936 tot december 1939 aan de Deventerstraatweg in Zwolle en vertrokken toen met hun twee kinderen naar Hattem. 

Lees meer

Adres & bewoners

Familie