Bijdragen aan Eduard Anholt

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Eduard Anholt

Eduard Anholt

Zwolle, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 41 jaar

Beroep: Vertegenwoordiger

Foto’s

Verhalen

Over Eduard Anholt

Namens de Sicherheitspolizei te Zwolle verzocht de Commissaris van Politie opsporing, aanhouding en voorgeleiding van 44 joden die ervan verdacht werden in strijd met de Duitse voorschriften 'tijdelijk van woonplaats te zijn veranderd zonder de daartoe vereiste vergunning'. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken. Eduard Anholt was koopman. Hij was één van de 44 genoemd…

Lees meer

Arrestatie Eduard Anholt

Eduard Anholt wordt op 7-7-1942 om 9.00 uur ingesloten in het politiebureau te Zwolle 'terzake van het na 20 uur niet thuis vertoeven'. Hij wordt op 17-7-1942 om 11.45 op transport gesteld naar de Si.Po. Arnhem. Eduard had f. 5,06 in bezit.

Bron: Historisch Centrum Overijssel, Politiearchief Zwolle, inv.nr. 56, nr 65.

Lees meer

Gezin Eduard Anholt

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 10411) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Huidig adres

Op 28 september 2015 heeft de gemeente Zwolle de adressen Oosterlaan 15, 16 en 16A samengevoegd tot één adres: Oosterlaan 16.

 

Lees meer

Arrestatie juli 1942

Evenals tientallen andere Zwolse Joodse mannen kregen de vertegenwoordiger Eduard Anholt, Oosterlaan 16a, de winkelier Siegfried de Groot, Sassenstraat 3, de slager Levie Israëls, Melkmarkt 43, de fietsenhandelaar Izaac de Leeuwe, Luttekestraat 40 en de vertegenwoordiger Menno Jacob van Zuiden, Nieuwstraat 69. begin juli 1942 een oproep om zich op 7 juli bij het Zwolse arbeidsbureau te melden voor…

Lees meer

Huwelijk en woonadres

Eduard Anholt is op 27 december 1926 te Fulda getrouwd met Else Bella Karpf. Het echtpaar vestigde zich met hun 2 zoontjes op 2 september 1929 vanuit Rotterdam in Zwolle op het adres Oosterlaan 16a.  

Lees meer

Struikelstenen onthuld voor Eduart, Else Bella, Emanuel, Josef en Hanna

Op 20 juli 2018 werden voor het pand van Oosterlaan 16 in Zwolle struikelstenen onthuld voor Eduard, Else Bella, Emanuel, Josef en Hanna. Ariella Vishlizki sprak voorafgaande in de synagoge van Zwolle woorden van herinnering en herdenking.

Lees meer

Inboedellijst

Lijst van goederen welke uit onderstaande perceelen zijn gehaald voor de inrichting van het joodsche ziekenhuis te Zwolle, d.d. (vermoedelijk) 24 december 1942, in Historisch Centrum Overijssel, Archief 0725, Gemeentepolitie Zwolle, inv.nr. 76.

Betreft Van Lennepstraat 17, Sophiastraat 36, Willemskade 15, Roggenstaat 11 en 19a, Sassenstraat 3, Praubstraat 1, Ossenmarkt 18a, Diezerstraat 56 en 122,…

Lees meer

Gedicht door Junte Uiterwijk/Sticks bij de onthulling van Stolpersteine te Zwolle op 20 juli 2018

Gedicht door Junte Uiterwijk/Sticks  bij de onthulling van Stolpersteine voor de Diezerstraat 81, Walstraat 25, Oosterlaan 16, Eendrachtstraat 1A, Seringenstraat 40, Hyacinthstraat 30 en Van Lennepstraat 26 op 20 juli 2018.

Stolpersteine 

 

Opdat wij niet vergeten

 

Opdat

Wij niet

Vergeten

 

Die woorden hoorde je vaker in ’t verleden

 

Dit nooit weer

 

Dit

Nooit 

Weer

 

Ook die zin hoor je bijna n…

Lees meer

Toespraak Ariella Vishlizki bij de onthulling van Stolpersteine voor de families Anholt en Pinas

Speech by Ariella Vishlizki (daughter of Hana Herzberg Pinas) at the unveiling of Stolpersteine in honour of the Anholt-Pinas families, July 20, 2018.

We, the descendants of the Pinas and Herzberg families stand here today, emotionally overwhelmed and grateful for this ceremony held in commemoration of our family members who perished in the Holocaust.

Standing here are five grand-children and four…

Lees meer

Toespraak Rob Schouten bij de onthulling van Stolpersteine te Zwolle op 20 juli 2018

Toespraak door Rob Schouten bij de onthulling van Stolpersteine voor de families Anholt, Krammer, Pinas en aanverwanten op 20 juli 2018.

In oktober 2017 werd ik 70. Als cadeau vroeg ik mijn feestgasten om een financiële bijdrage voor de stichting Zwolse Stolpersteine. Daar is ruimhartig gevolg aan gegeven: ik kon flink wat stenen ”sponsoren”, waaronder een aantal (vandaag te onthullen) in Assendor…

Lees meer

Van fietsenhandelaar tot foute vastgoedeigenaar en Joden-verrader.

Door Thomas Mulder en Tanne van Bree.

Bron: https://pointer.kro-ncrv.nl/artikelen/van-fietsenhandelaar-tot-foute-vastgoedeigenaar-en-joden-verrader?utm_campaign=Pointer%20%28KRO-NCRV%29&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter

Een Zwolse rijwielhandelaar ontpopt zich in de Tweede Wereldoorlog tot vastgoedhandelaar. Hij koopt tien geroofde panden die eigendom zijn van ondergedoken en gedepor…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend